logo

porady-triki
Czy grzyby są zdrowe?

Czy grzyby są zdrowe?
Raczej nie, składają się głównie z wody (70-90 proc.), mają trochę soli mineralny (ilość zależy od rodzaju ściółki, na której rosły), są źródłem jedynie witamin A, B1, B2, niewielkiej ilości witaminy C i białka, są do tego ciężkostrawne. Ciężkostrawność wynika z zawartości chityny (organiczny związek chemiczny, z którego są zbudowane szkielety zewnętrzne stawonogów), która nie jest rozpuszczana przez kwasy żołądkowe i długo w nim zalega. Dlatego najlepiej grzyby podawać z dodatkiem lekkich produktów np. z ziemniakami.
Grzyby są niskokaloryczne, tak więc osoby z nadwagą mogą się nimi objadać bez obaw, że przytyją. Najważniejszym walorem grzybów jest jednak ich niepowtarzalny smak. Nasze zmysły odbierają smak grzybów podobnie jak smak mięsa. Grzyby powinny być spożywane bezpośrednio po zebraniu, w trakcie przechowania tracą właściwości odżywcze, nieprawidłowe przechowywanie grzybów może również powstanie groźnych dla organizmu drobnoustrojów wytwarzających toksyny.
Z badań wynika, że w dziko rosnących grzybach znajdują się związki metali ciężkich, takich jak: kadm, rtęć i ołów. Grzyby są bogate w błonnik, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
Grzybów nie powinny jeść dzieci do 3. roku życia oraz osoby na nie uczulone.
Warto dodać, że w niektórych grzybach naukowcy znajdują substancje, które mogą działać przeciwnowotworowo.
Popularne pytania
Jak najszybciej pozbyć się kaca?
Jak zabezpieczyć telefon komórkowy na plaży?
Po czym można było poznać kowboja?
Jaki kolor męskich włosów preferują kobiety?
Jaka była pierwsza reforma Mao?
Czy chipsy mogą być zdrowe?
Co to jest Gingerfobia?
Czy cesarz Klaudiusz wydał edykt zezwalający na puszczanie bąków w jego obecności?
Z jaką prędkością porusza się człowiek na równiku?
Co w internetach oznacza słowo “nope”?
Jaki materiał wybrać w przypadku odzieży sportowej?
Prawo jakiego kraju obowiązuje na Antarktydzie?
Jak wezwać pomoc na ulicy?
Gdzie znajdują się miejsca parkingowe przeznaczone wyłącznie dla kobiet?