zdrowie-medycyna
O której powinno się jeść pierwszy posiłek?

Z badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii wynika, że najbardziej optymalną porą na śniadanie jest godzina 8.00. Jeśli śniadania są później wzrasta poziom cholesterolu, następuje spowolnienie metabolizmu, gorsza przyswajalność tłuszczów. Osoby, które jedzą wcześnie rano śniadania są również mniej narażeni na otyłość, mają bowiem w ciągu dnia wyższy poziom hormonu odpowiadającego za poczucie sytości - leptyny.
Ostatni posiłek powinien trafić na talerz do 19 godziny. Osoby, które jedzą między np. 12-23 są narażenie na wzrost poziomu cholesterolu, nadwagę i spowolnienie metabolizmu (gorzej przyswajają tłuszcze, łatwiej węglowodany). Osoby jedzące między 8-19 mieli wyższy poziom hormonu odpowiadającego za sytość - leptyny.
Ostatni posiłek powinien trafić na talerz do 19 godziny. Osoby, które jedzą między np. 12-23 są narażenie na wzrost poziomu cholesterolu, nadwagę i spowolnienie metabolizmu (gorzej przyswajają tłuszcze, łatwiej węglowodany). Osoby jedzące między 8-19 mieli wyższy poziom hormonu odpowiadającego za sytość - leptyny.