logo

człowiekDlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Dlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Nie tylko lody, wszystko co jemy ma ścisły związek z pracą mózgu i naszej umiejętności tzw. adaptacji. Pierwszy smak dowolnej potrawy zawsze będzie najbardziej intensywny, każdy następny będzie już mniej wyrazisty. Zjawisko adaptacji ma również zastosowanie w przypadku innych zmysłów np: z czasem przestajemy zwracać uwagę na tykający zegarek, podobnie odgłosy ulicy przy której mieszkamy ....
Popularne pytania
Czy truteń może użądlić?
Co to za część ciała?
Gdzie znajduje się największy kanion na świecie?
Co to jest fruktoza?
Czy Hitler chciał germanizować Czechów, Ukraińców czy Polaków?
Co może zmniejszać objawy alergii?
Z ilu sekund składa się jeden dzień?
Czym jest największy organizm świata?
Czy smog wpływa na zdrowie dziecka w brzuchu matki?
Czy bezsenność może mieć wpływ na otyłość?
Jaką wysokość ma najwyższa góra w Układzie Słonecznym?
Co jest źródłem dźwięku gitary, skrzypiec czy wiolonczeli?
Kiedy po raz pierwszy użyto słowo "selfie"?
Czy w Afryce żyją pingwiny?