logo

człowiek
Dlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Dlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?
Nie tylko lody, wszystko co jemy ma ścisły związek z pracą mózgu i naszej umiejętności tzw. adaptacji. Pierwszy smak dowolnej potrawy zawsze będzie najbardziej intensywny, każdy następny będzie już mniej wyrazisty. Zjawisko adaptacji ma również zastosowanie w przypadku innych zmysłów np: z czasem przestajemy zwracać uwagę na tykający zegarek, podobnie odgłosy ulicy przy której mieszkamy ....
Popularne pytania
Czy czytanie przy słabym świetle psuje wzrok?
Jak Piłsudski potraktował prezydenta po zamachu majowym?
Jaką siłę nacisku ma nasza szczęka?
Co oznacza imię “Racisław”?
Czy Poloneza sprzedawano w Wielkiej Brytanii, Francji i Niemczech?
Czy sędzia może sam siebie wyrzucić z boiska?
Dlaczego bat strzela?
Czy zdrowsza jest marchewka surowa czy gotowana?
Kto najczęściej jest bohaterem marzeń sennych?
Czy zdrowiej jest witać się podaniem ręki czy tzw. żółwikiem?
Czy podczas ćwiczeń siłowych potrzebujemy pasa treningowego?
Jak pozbyć się przykrego zapachu z kosza na śmieci?
Ile w III RP kosztowała łapówka za zakup ustawy?
Czy Czyngis-chan był władcą tolerancyjnym?