logo

człowiekDlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Dlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Nie tylko lody, wszystko co jemy ma ścisły związek z pracą mózgu i naszej umiejętności tzw. adaptacji. Pierwszy smak dowolnej potrawy zawsze będzie najbardziej intensywny, każdy następny będzie już mniej wyrazisty. Zjawisko adaptacji ma również zastosowanie w przypadku innych zmysłów np: z czasem przestajemy zwracać uwagę na tykający zegarek, podobnie odgłosy ulicy przy której mieszkamy ....
Popularne pytania
Jak Chińczycy chcą zdobyć hegemonię nad światem?
Jak Rosjanie tłumaczą dzisiaj sojusz z Hitlerem przeciwko Polsce?
Czy są ludzie, którzy chcą pozbyć się np. własnej nogi?
Skąd się biorą małe Smerfy?
Kto był pierwowzorem największej miłości Jamesa Bonda - Vesper Lynd?
Który grzyb jest najbardziej ceniony przez szamanów?
Kiedy pojawiają się włosy łonowe?
Czy Barack Obama podczas wizyty w Polsce w 2011 roku otrzymał w prezencie kilogram polskich jabłek?
W którym państwie szczytem mody było obwiązywanie damskich stóp, tak żeby nie urosły?
Dlaczego Włosi i Grecy mają dużą słabość do blondynek?
Dlaczego Niemcy w 39 roku bali się atakować Polaków za Wisłą?
Czy w Tomb Raiderze ukryty jest kod, który umożliwia granie nagą Larą Croft?
Który występujący w Polsce ptak jest najmniejszy?
Na czym polega "Efekt Cheerios"?