zdrowie-medycyna
Czy grzyby są lekkostrawne?

Nie, grzyby nie są lekkostrawne (choć w 90% składają się z wody), a długo lub nieprawidłowo przechowane mogą być również groźne dla zdrowia. Ciężkostrawność wynika z zawartości chityny (organiczny związek chemiczny, z którego są zbudowane szkielety zewnętrzne stawonogów, przypomina swoim składem celulozę), która nie jest rozpuszczana przez kwasy żołądkowe i długo w nim zalega.
Grzyby są bogate w białka, które same w sobie są już trudne w trawieniu. Dlatego najlepiej je poddać obróbce termicznej we własnym sosie bez dodatków np.mięsa, które dodatkowo mogą obciążyć układ pokarmowy. Z tego też powodu nie powinno się ich jeść wieczorem.
Grzyby są bogate w białka, które same w sobie są już trudne w trawieniu. Dlatego najlepiej je poddać obróbce termicznej we własnym sosie bez dodatków np.mięsa, które dodatkowo mogą obciążyć układ pokarmowy. Z tego też powodu nie powinno się ich jeść wieczorem.