zdrowie-medycyna
Czy można umrzeć z przejedzenia?
Można umrzeć z przejedzenia, ale jest to dość trudne. Medycyna odnotowała przypadek pewnej Angielki. Chora na bulimię kobieta wchłonęła jednorazowo ponad 9 kg pożywienia i w następstwie tego trafiła do szpitala, w którym zmarła w wyniku sepsy spowodowanej pęknięciem żołądka. Przeciętny człowiek powinien odczuwać nudności już po przekroczeniu ok. 1,5 litra (żołądek przeciętnej zdrowej osoby jest w stanie zmieścić jednocześnie ok. 3 litrów pożywienia), po przekroczeniu 5 litrów może dojść do pęknięcia. Więcej są w stanie pomieścić tylko osoby, które potrafią odpowiednio wytrenować swój organizm np: osoby biorące udział w konkursach "kto zje więcej". Niebezpieczne jest również korzystanie z leków, które zawierają wodorowęglan sodu*. Związek ten wchodzi w reakcję ze znajdującym się w żołądku kwasem solnym wytwarzając przy tym dużą ilość dwutlenku węgla. W nieprzepełnionym żołądku spowoduje to jedynie odbijanie i wzdęcia, jeśli jednak nasz główny organ trawienny jest wypełniony może to skończyć się tragicznie. Szczególnie narażone są osoby cierpiące na anoreksję lub bulimię, których nagle nadmiernie wypełniony żołądek może po prostu tego nie wytrzymać.
*Wodorowęglan sodu stosowany jest jako jeden ze składników proszku do pieczenia, dodatek do żywności regulujący pH, składnik napojów w proszku, tabletek musujących. Stosowany jest w leczeniu nadkwasoty, ale również jako środek spieniający w gaśnicach pianowych, jako substancja pochłaniająca zapachy i wilgoć oraz do zmiękczania wody.
*Wodorowęglan sodu stosowany jest jako jeden ze składników proszku do pieczenia, dodatek do żywności regulujący pH, składnik napojów w proszku, tabletek musujących. Stosowany jest w leczeniu nadkwasoty, ale również jako środek spieniający w gaśnicach pianowych, jako substancja pochłaniająca zapachy i wilgoć oraz do zmiękczania wody.