logo

transportDlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?

Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Serwowane w samolocie jedzenie smakuje inaczej z dość błahego powodu - hałasu, który może osiągać nawet 85 decybeli. Zdaniem naukowców szczególnie dotyczy to smaku umami (określany jako mięsisty), który ulega wzmocnieniu, smaku słonego oraz smaku słodkiego, który staje się ledwo wyczuwalny. Dlatego słodycze w samolocie po prostu nie smakują. Bez większych zmian pozostają jedynie smaki: kwaśny, gorzki i ostry. Jeśli chcemy podczas lotu zjeść coś ze smakiem powinniśmy najpierw spróbować ograniczyć hałas do minimum (źródło badania Cornell University w USA). Niestety to nie koniec problemów na wysokości ok. 10 km nad Ziemią. Drugi problem, który pojawia się na pokładzie samolotu, to powietrze, które pochodzi z klimatyzacji i jest bardzo suche (suchsze niż na pustyni!). Warto tu dodać, że o tym czy coś nam smakuje czy nie, w największym stopniu decyduje właśnie zmysł węchu.
Popularne pytania
Co oznacza duńskie słowo "olfrygt"?
Czy typowy "Pudzian" miałby szanse zostać antyterrorystą?
Jakie zmysły posiada człowiek?
Co było droższe: produkcja filmu Titanic czy samo stworzenie statku RMS Titanic w roku 1912?
Co wchodzi w skład curry?
Ile urobku trzeba wydobyć w kopalni złota, aby uzyskać 2 gramy tego kruszcu?
Jak zhakować grę “Wiedźmin 3: Dziki Gon”?
Kogo należy uznać za twórcę współczesnych ruchów ekologicznych?
Kto oprócz Bandery był celem ataków rosyjskiej propagandy?
Ile średnio razy w ciągu dnia kobieta myśli o seksie?
Kto jest największym na świecie producentem opon?
Co to jest?
Studia kończy więcej kobiet czy mężczyzn?
Ile pocisków w ciągu minuty jest w stanie wystrzelić polska armatohaubica Krab?