logo

transport
Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?

Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?
Serwowane w samolocie jedzenie smakuje inaczej z dość błahego powodu - hałasu, który może osiągać nawet 85 decybeli. Zdaniem naukowców szczególnie dotyczy to smaku umami (określany jako mięsisty), który ulega wzmocnieniu, smaku słonego oraz smaku słodkiego, który staje się ledwo wyczuwalny. Dlatego słodycze w samolocie po prostu nie smakują. Bez większych zmian pozostają jedynie smaki: kwaśny, gorzki i ostry. Jeśli chcemy podczas lotu zjeść coś ze smakiem powinniśmy najpierw spróbować ograniczyć hałas do minimum (źródło badania Cornell University w USA). Niestety to nie koniec problemów na wysokości ok. 10 km nad Ziemią. Drugi problem, który pojawia się na pokładzie samolotu, to powietrze, które pochodzi z klimatyzacji i jest bardzo suche (suchsze niż na pustyni!). Warto tu dodać, że o tym czy coś nam smakuje czy nie, w największym stopniu decyduje właśnie zmysł węchu.
Popularne pytania
W którym dniu tygodnia kobiety wyglądają najstarzej?
Co oznacza słowo "paradygmat"?
Czy nuda może wykończyć?
Jaki rodzaj śmierci najczęściej wybierają samobójcy?
Dlaczego w dużych sklepach czasami częstuje się klienta darmowym jedzeniem?
Czy dziecko może urodzić się z zębami?
Czy Chiny są państwem prawa?
Jak długi jest układ krwionośny człowieka?
Co to za samochód?
O czym każda kobieta powinna pamiętać po stosunku?
Kto przyjmował wielką Paradę Zwycięstwa na Placu Czerwonym w 1945 roku?
Jak Kościół zareagował na teorię ewolucji Darwina?
Które z włosów na ciele mężczyzny rosną najszybciej?
Które obszary w Polsce są bardziej narażone na trzesięnia ziemi?