logo

transport
Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?

Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?
Serwowane w samolocie jedzenie smakuje inaczej z dość błahego powodu - hałasu, który może osiągać nawet 85 decybeli. Zdaniem naukowców szczególnie dotyczy to smaku umami (określany jako mięsisty), który ulega wzmocnieniu, smaku słonego oraz smaku słodkiego, który staje się ledwo wyczuwalny. Dlatego słodycze w samolocie po prostu nie smakują. Bez większych zmian pozostają jedynie smaki: kwaśny, gorzki i ostry. Jeśli chcemy podczas lotu zjeść coś ze smakiem powinniśmy najpierw spróbować ograniczyć hałas do minimum (źródło badania Cornell University w USA). Niestety to nie koniec problemów na wysokości ok. 10 km nad Ziemią. Drugi problem, który pojawia się na pokładzie samolotu, to powietrze, które pochodzi z klimatyzacji i jest bardzo suche (suchsze niż na pustyni!). Warto tu dodać, że o tym czy coś nam smakuje czy nie, w największym stopniu decyduje właśnie zmysł węchu.
Popularne pytania
Która rasa psa ma najdłuższe uszy?
Jak Kościół zareagował na teorię ewolucji Darwina?
Jak często powinno się robić kupę?
Ile na świecie żyje gepardów?
Czy pijawki rzeczywiście potrafią leczyć?
Jak oduczyć psa gryzienia posłania?
Co powiedział prezydent USA John F. Kennedy do berlińczyków w 1963 roku?
Co kosztowało więcej - wysłanie sondy na Plutona czy informatyzacja ZUS?
Jaka jest polska nazwa awokado?
Czy zwierzęta uprawiają seks dla przyjemności?
Który polski premier brał udział w napadzie rabunkowym?
Czy na własnej działce można wyciąć drzewa?
Jak zareagował świat muzułmański kiedy zniszczono wieżowce WTC?
Który napęd jest w samochodach praktyczniejszy - wodorowy czy na baterie?