logo

związki
Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie
Czy wiesz, że większość produktów spożywczych, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, poddawanych obróbce termicznej w wysokich temperaturach zwiększa liczbę składników działających negatywnie na nasz organizm - przyspiesza starzenie, sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Najwięcej negatywnych składników (zwanych przez naukowców AGE) posiadają mięsa i pełnotłuste sery, nie są ich pozbawione ryby, jaja, a nawet w minimalnych ilościach warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste.

Wygląda na to, że wszystko co poddamy obróbce termicznej jest szkodliwe :) Jest jednak na to sposób, cytryna. Naukowcy udowodnili, że mięso marynowane w cytrynie lub occie skutecznie redukuje AGE. Inny patentem na zdrowe przygotowanie potrawy jest wolne gotowanie na parze lub wodzie, albo wędzenie, oczywiście z dodatkiem cytrynki. Z innych źródeł wiem, że to wędzenie to nie jest jednak dobry pomysł :)

Photo (c) sxc.hu
Ireneusz Piotrzkowicz
Popularne pytania
W jakim wieku ludzie są najbardziej podatni na depresję?
Czy bez orgazmu związek nie ma szanse przetrwania?
Co mają wspólnego promienie gamma i truskawki?
Z jaką maksymalną prędkością można czytać ze zrozumieniem?
Czy płeć kota można stwierdzić na podstawie koloru futra?
Dlaczego bilety lotnicze są często tańsze od kolejowych?
Jak pozbyć się mrówek z domu?
Czy w lipcu 1518 na ulicach Strasburga wiele osób zmarło w wyniku panującej w tym czasie epidemii tańca?
Który prominentny działacz partyjny chciał po śmierci Stalina zdekomunizować państwo rosyjskie?
Jaki procent więźniów w USA to Afroamerykanie?
Która rasa psa ma najdłuższe uszy?
Czy z wiekiem tracimy smak?
Czy współczesną rewolucję seksualną stworzył Zachód?
Czy zajmowanie uprzywilejowanej pozycji wpływa na zmianę barwy głosu?