logo

porady-triki
Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?

Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?
W związku z tym, że ostre potrawy najczęściej zawdzięczają pikantność kapsaicynie (lub jej pochodnym) nie należy odczuwając nadmierne pieczenie płukać ust wodą (lub napojami na jej bazie), bo może to jedynie "roznieść" problem po większej części przewodu pokarmowego :) Kapsaicyna nie rozpuszcza się bowiem w wodzie, a jedynie w tłuszczach i w alkoholu. Dobry rezultat przyniesie zjedzenie lodów, wypicie ciekłego tłuszczu roślinnego, szklanki tłustego mleka czy alkoholu.
Popularne pytania
Jaki procent ludności świata jest ateistami?
Czy w buddyzmie istnieje sakrament małżeństwa?
Jaka jest nagroda za dowód na istnienie duchów?
Czy homoseksualizm dotyczy również ptaków?
Co było przez krótki czas po obaleniu cara hymnem Rosji?
Czy lwy mieszkają w dżungli?
Ile trzeba mieć pieniędzy, aby uruchomić własną restaurację Telepizza?
Gdzie urodził się znany zbrodniarz Che Gu­eva­ra?
Jak szybko pozbyć się odcisków?
Czy osoby pracujące w ogrodzie są szczęśliwsze?
Czy Adolf Hitler i Józef Stalin byli nominowani do Nagrody Nobla?
Czy można być uczulonym na pocałunek czy dotyk?
Ile razy Polska napadła na Rosję?
Ile kosztuje długopis, który używany jest na międzynarodowej stacji kosmicznej?