logo

porady-triki
Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?

Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?
W związku z tym, że ostre potrawy najczęściej zawdzięczają pikantność kapsaicynie (lub jej pochodnym) nie należy odczuwając nadmierne pieczenie płukać ust wodą (lub napojami na jej bazie), bo może to jedynie "roznieść" problem po większej części przewodu pokarmowego :) Kapsaicyna nie rozpuszcza się bowiem w wodzie, a jedynie w tłuszczach i w alkoholu. Dobry rezultat przyniesie zjedzenie lodów, wypicie ciekłego tłuszczu roślinnego, szklanki tłustego mleka czy alkoholu.
Popularne pytania
Czy można "wyłączyć" ból siłą woli?
Czy Rio de Ja­ne­iro jest stolicą Brazylii?
Jak długo trwała najdłuższa lekcja na świecie?
Jak odmówić poczęstunku przy stole, aby nie urazić współbiesiadników?
Jak uniknąć otarć podczas biegania?
Co kontroluje prawa półkula mózgu?
Jak się miała nazywać Myszka Miki: Mortimer, Bronisław, Wacek, Dick, Sherlock?
Co można wziąć na plażę zamiast ręcznika?
Co jest najczęstszym powodem codziennych sprzeczek w związku?
Czy po wojnie z Polską Hitler zaproponował pokój Wielkiej Brytanii i Francji?
Co znajduje się na zdjęciu?
Kiedy rozpoczęły się przygotowania do puczu wojskowego w 1981 roku?
W jaki sposób poznać, że ktoś ukrywa swoją radość?
Kiedy rozpoczęto budowę Pentagonu?