logo

zdrowie-medycyna
Czy pikantne jedzenie skraca życie?

Czy pikantne jedzenie skraca życie?
Jedzenie np. czerwonych papryczek chili zmniejsza prawdopodobieństwo zgonu z powodu choroby wieńcowej aż o 13 proc. (badania prof. Benjamin Littenberg z College'u Medycyny Larnera Uniwersytetu Vermont). Przypuszcza się, że prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza kapsaicynie, która odpowiada również za jej ostry smak. Związek ten znajduje się również w papryce rocznej (Capsicuum annuum), tzw. "czerwonej". Podobnym do kapsaicyny związkiem jest kapsaicynoid, który odpowiada za ostry smak np: pieprzu, ostrej papryki, kurkuminy i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Kapsaicyna zapobiega również otyłości, poprzez właściwości antydrobnoustrojowe zmienia pozytywnie mikroflorę jelit.
Popularne pytania
Czy ze statystyk wynika, że 100 na 50 tys. maratończyków umiera na atak serca w ciągu doby od ukończenia biegu?
Jak Kościół zareagował na teorię ewolucji Darwina?
Czy trzeba pić alkohol, żeby być pijanym?
Czy firma Ferrari stworzyła w swojej historii rodzinne kombi?
Jaki owoc jest najzdrowszy na świecie?
Czy zachowania homoseksualne są w przyrodzie powszechne?
Czy Coca-Cola w McDonaldzie różni się od tych dostarczonych do innych fast-foodów?
Jaki procent Polaków cierpi na syndrom poniedziałku?
Co dla starożytnych Egipcjan było cenniejsze niż złoto?
W którym państwie na świecie Walentynki są co miesiąc?
Ile lat miał najmłodszy papież?
Co jest na zdjęciu?
O jaki procent zwiększa swoją objętość zamarzająca woda?
Jak Polacy przyczynili się do lądowania człowieka na Księżycu?