logo

zdrowie-medycyna
Czy pikantne jedzenie skraca życie?

Czy pikantne jedzenie skraca życie?
Jedzenie np. czerwonych papryczek chili zmniejsza prawdopodobieństwo zgonu z powodu choroby wieńcowej aż o 13 proc. (badania prof. Benjamin Littenberg z College'u Medycyny Larnera Uniwersytetu Vermont). Przypuszcza się, że prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza kapsaicynie, która odpowiada również za jej ostry smak. Związek ten znajduje się również w papryce rocznej (Capsicuum annuum), tzw. "czerwonej". Podobnym do kapsaicyny związkiem jest kapsaicynoid, który odpowiada za ostry smak np: pieprzu, ostrej papryki, kurkuminy i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Kapsaicyna zapobiega również otyłości, poprzez właściwości antydrobnoustrojowe zmienia pozytywnie mikroflorę jelit.
Popularne pytania
Czyje serce bije szybciej kobiety czy mężczyzny?
W którym mieście znajduje się największe rondo w Polsce?
Ile wynosi rekord wysokości skoku psa?
W których z wymienionych miejsc nigdy nie odnotowano ujemnej temperatury: a) Singapur, b) Grenada, c) Barbados, d) Ustka?
Czy wiesz co przedstawia zdjęcie?
Jak jest po egipsku “nie rozumiem”?
Czy dźwięk lepiej rozchodzi się w betonie czy powietrzu?
Czy wszystkie rasy psów mają tego samego wspólnego przodka?
Co się stanie, gdy kotu obetnie się wąsy?
Jak wysoka jest najwyższa zjeżdżalnia wodna świata?
Jak powinno się stać przy koniu?
Ile czasu może trwać nieprzerwany śmiech?
Czy łysi mają więcej testosteronu?
Czy pokrzywdzeni przez zaborców mieszkańcy II RP domagali się od nich odszkodowań?