logo

kultura-sztuka
W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa kucharza Lubomirskich - Stanisława Czernieckiego. Autor zadedykował dzieło swojej sponsorce - księżnej Helenie Tekli Lubomirskiej. Książka zawierała opis potraw nie tylko polskiej kuchni, ale również niemieckiej, tatarskiej i litewskiej. W historiografii pojawiają się również informacje o tajemniczej książce "Kucharstwo", która być może pojawiła się na terenach I RP w połowie XVI wieku. Prawdopodobnie chodzi tutaj o książkę czeską "Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", która została wydana się w Pradze w 1535 roku, nie jest wykluczone, że pozycja ta została przedrukowana w Krakowie. Nie jest to jednak nic pewnego.
Popularne pytania
Ile kilometrów ma australijska Wielka Rafa Koralowa?
Czy czekolada była kiedyś lekarstwem?
Jak długo trzeba tańczyć żeby spalić jednego pączka?
Kto płaci za taksówkę?
Co oznacza słowo "paradygmat"?
Co podarował królowi prezydent Roosevelt za naftowy deal w 1945 roku?
Kogo Rosjanie zamordowali w Katyniu w pierwszej kolejności?
Która z planet krąży najbliżej Słońca: Wenus, Ziemia, Merkury, Uran?
Co oznacza w internetowym slangu akronim ... CWOT?
W którym kraju zwłoki młodych panien chowane są u boku martwych kawalerów?
Czy małpy bonobo, podobnie jak ludzie, uprawiają seks twarzą w twarz?
Czy istnieje język, którym posługują się tylko kobiety?
Które państwo jako ostatnie przestało uznawać rząd Rzeczypospolitej Polskiej na uchodźstwie?
Co było bezpośrednim powodem, że z buraków cukrowych zaczęto produkować cukier?