logo

kultura-sztuka
W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa kucharza Lubomirskich - Stanisława Czernieckiego. Autor zadedykował dzieło swojej sponsorce - księżnej Helenie Tekli Lubomirskiej. Książka zawierała opis potraw nie tylko polskiej kuchni, ale również niemieckiej, tatarskiej i litewskiej. W historiografii pojawiają się również informacje o tajemniczej książce "Kucharstwo", która być może pojawiła się na terenach I RP w połowie XVI wieku. Prawdopodobnie chodzi tutaj o książkę czeską "Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", która została wydana się w Pradze w 1535 roku, nie jest wykluczone, że pozycja ta została przedrukowana w Krakowie. Nie jest to jednak nic pewnego.
Popularne pytania
Czy w towarzystwie jemy więcej czy mniej?
Dlaczego superkleje nie zasychają w tubce?
Czy prezerwatywa chroni przed wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV)?
Czy można rozpoznać płeć tylko za pomocą oddechu?
Czy nauka może działać jak narkotyk?
Czy w kosmosie, gdzie nie ma tlenu, jest możliwy wybuch?
Czy zimny prysznic uspokaja?
Gdzie znajduje się najstarszy sztuczny zbiornik wodny w Polsce?
Na jakiej głębokości znajduje się bomba atomowa podczas podziemnego wybuchu?
Na przełomie nowej ery był potężniejszy cesarstwo chińskie czy starożytny Rzym?
Jak wyglądała pierwsza toaleta na pokładzie samolotu?
Ilu średnio adoratorów musi pocałować kobieta, żeby znaleźć "tego jedynego"?
Która polska plaża nad Bałtykiem jest najszersza?
Kto jest lepszy w grze w pokera - komputer czy człowiek?