logo

kultura-sztuka
W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa kucharza Lubomirskich - Stanisława Czernieckiego. Autor zadedykował dzieło swojej sponsorce - księżnej Helenie Tekli Lubomirskiej. Książka zawierała opis potraw nie tylko polskiej kuchni, ale również niemieckiej, tatarskiej i litewskiej. W historiografii pojawiają się również informacje o tajemniczej książce "Kucharstwo", która być może pojawiła się na terenach I RP w połowie XVI wieku. Prawdopodobnie chodzi tutaj o książkę czeską "Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", która została wydana się w Pradze w 1535 roku, nie jest wykluczone, że pozycja ta została przedrukowana w Krakowie. Nie jest to jednak nic pewnego.
Popularne pytania
Co robi aligator kiedy woda zamarza?
Co Hitler pisał o Polsce w "Mein Kampf"?
Co to za zwierzę?
Czy koty mają tyle samo palców u przednich i tylnych łap?
Ile czasu musi się wpatrywać mężczyzna w kobietę, żeby zakochać się w niej od pierwszego wejrzenia?
Czy istnieje zwierzę, które żywi się głównie kośćmi?
Co było powodem wyboru frywolnych kobiet na tron Rosji?
Czy można popełnić samobójstwo wstrzymując oddech na odpowiednio długi czas?
Czy sarna to samica jelenia?
Czy ludzka skóra produkuje witaminę D podczas ekspozycji na słońce w domu lub samochodzie?
W jaki sposób dochodzi do rozszczepienia atomu?
Ile 2-letni pies miałby lat gdyby był człowiekiem? Czy można przeliczyć wiek psa na wiek człowieka?
Czy w Chinach obowiązuje ruch lewostronny?
Jak nazywa się krótka łopatka żołnierska?