logo

kultura-sztuka
W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa kucharza Lubomirskich - Stanisława Czernieckiego. Autor zadedykował dzieło swojej sponsorce - księżnej Helenie Tekli Lubomirskiej. Książka zawierała opis potraw nie tylko polskiej kuchni, ale również niemieckiej, tatarskiej i litewskiej. W historiografii pojawiają się również informacje o tajemniczej książce "Kucharstwo", która być może pojawiła się na terenach I RP w połowie XVI wieku. Prawdopodobnie chodzi tutaj o książkę czeską "Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", która została wydana się w Pradze w 1535 roku, nie jest wykluczone, że pozycja ta została przedrukowana w Krakowie. Nie jest to jednak nic pewnego.
Popularne pytania
Czy z wiekiem stajemy się szczęśliwsi?
Co jedzą weganie?
Jaka temperatura w pokoju jest dobra dla zdrowia?
Czy samolot pasażerski podczas remontu rozkładany jest na części?
Ile lat zajęło inżynierom stworzenie twardego dysku o pojemności 1 terabajta?
Co było pretekstem do budowy Unii Europejskiej?
Czy poprawne jest użycie wyrażenia - na tą chwilę?
Dlaczego Francja otrzymała swoją strefę okupacyjną po pokonaniu III Rzeszy?
Jakie produkty można łączyć, a jakich połączeń unikać?
Który kraj jako pierwszy uznał chrześcijaństwo za religię państwową?
Jakie były ulubione potrawy Chopina?
Czy w Polsce obcowanie płciowe i inne czynności seksualne z osobą poniżej 17. roku życia stanowią przestępstwo?
Jak początkowo miał się nazywać Jaś Fasola?
Co według Chińczyków jest przyczyną wojen?