logo

biologia-anatomia
Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?

Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?
Po warzywach kapustnych (kapusty - biała, czerwona, włoska, pekińska ..., brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż) chce się pierdzieć z powodu braku pewnego enzymu. Warzywa te zawierają cukier - rafinozę, który metabolizowany jest dopiero w jelicie grubym, podczas tego procesu wydzielane są duże ilości wodoru i dwutlenku węgla, ale również tlenu, azotu i metanu, w efekcie tego pojawiają się gazy i wzdęcia. Należy przy tym pamiętać, że choć warzywa kapustne są ciężkostrawne to jednak zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, kwasu foliowego ...... i warto je jeść.
Popularne pytania
W którym roku w Polsce dokonano ostatniej publicznej egzekucji?
Jaką wielkość miała największa naga rzeźba w historii?
Czy osoby religijne częściej chorują na serce?
Co przetaczano podczas II wojny amerykańskim żołnierzom, rannym w bitwach toczonych na Pacyfiku, gdy brakowało krwi?
Jaki procent energii biegnącego człowieka jego mięśnie zamieniają na ruch?
Czym Samsung zajmował się na początku działalności?
W którym roku spalono ostatnią kobietę uznaną za "czarownicę"?
Czy jesteśmy spokrewnieni z naszymi bliskimi przyjaciółmi?
Kto był częściej mordowany w latach 1939-42 na terenie okupowanej Polski - Żydzi czy Polacy?
Jak car Piotr I Wielki zabił swojego syna?
Czy krzyżówki poprawiają pamięć?
Czy Pałac Kultury i Nauki miał swojego poprzednika?
Czy ptaki stanowią zagrożenie dla samolotu?
Kiedy jest najlepsza pora na seks?