logo

biologia-anatomia
Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?

Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?
Po warzywach kapustnych (kapusty - biała, czerwona, włoska, pekińska ..., brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż) chce się pierdzieć z powodu braku pewnego enzymu. Warzywa te zawierają cukier - rafinozę, który metabolizowany jest dopiero w jelicie grubym, podczas tego procesu wydzielane są duże ilości wodoru i dwutlenku węgla, ale również tlenu, azotu i metanu, w efekcie tego pojawiają się gazy i wzdęcia. Należy przy tym pamiętać, że choć warzywa kapustne są ciężkostrawne to jednak zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, kwasu foliowego ...... i warto je jeść.
Popularne pytania
Czy skłonność do samobójstw może być dziedziczona?
Dlaczego w Rzymie obalono republikę?
Dlaczego w Indiach niektóre dziewczyny muszą poślubić drzewo?
Jaki procent ludności świata w 1900 roku stanowili mieszkańcy tzw. Zachodu?
Na co szkodzi hałas?
Dlaczego Polacy wysyłają coraz mniej SMS-ów?
Koty mają słabość do kocimiętki, a lwy do ......
Od 1953 roku cudzołóstwo było w Korei Południowej karalne - nawet więzieniem do dwóch lat?
Czy latarnię uliczną można wyłączyć kopnięciem?
Jak długo powinien trwać stosunek?
Kto to powiedział? “oddać w ręce Polaków przemysł Śląska, to jak wkładać w łapy małpy zegarek”
Które angielskie słowo ma najwięcej znaczeń?
Jaki jest najprostszy sposób na uratowanie związku?
Co można przynieść z basenu, oprócz grzybicy?