logo

biologia-anatomia
Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?

Dlaczego po kapuście czy kalafiorze chce się pierdzieć?
Po warzywach kapustnych (kapusty - biała, czerwona, włoska, pekińska ..., brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż) chce się pierdzieć z powodu braku pewnego enzymu. Warzywa te zawierają cukier - rafinozę, który metabolizowany jest dopiero w jelicie grubym, podczas tego procesu wydzielane są duże ilości wodoru i dwutlenku węgla, ale również tlenu, azotu i metanu, w efekcie tego pojawiają się gazy i wzdęcia. Należy przy tym pamiętać, że choć warzywa kapustne są ciężkostrawne to jednak zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, kwasu foliowego ...... i warto je jeść.
Popularne pytania
Które państwo produkuje więcej bubli - Niemcy czy Chińczycy?
Które produkty w sklepach odzieżowych są najczęściej kradzione w Europie?
Czy Chińczycy składali ofiary z ludzi?
Który sport skuteczniej spala tłuszcz - bieganie czy piłka nożna?
Na czym polega "skok banzai"?
Czy dźwięk rozchodzi się szybciej w wodzie czy w powietrzu?
Co jedzą weganie?
Dlaczego zaborcy nie podzielili Chin jak I RP?
Ile końców świata przepowiedziano od 1901 roku?
Jaki procent mieszkańców Wilna w 1931 roku stanowili Litwini?
Ile partii działa w Chinach?
W jakim stopniu wiatr wpływa na temperaturę?
Które pokarmy trawi się najszybciej?
Jaki procent zamordowanych w Katyniu stanowili oficerowie WP?