zdrowie-medycyna
Czy fluor szkodzi?

Tak, fluor w nadmiarze szkodzi, ale nie tylko zębom, ale całemu organizmowi. Nadmiar fluoru blokuje wchłanianie magnezu i wapnia, powoduje przedwczesne starzenie się tkanek, skóry i tętnic, zaburza produkcję kolagenu (główny składnik skóry, wiązadeł, ścięgien, mięśni, chrząstek, kości i zębów), powoduje nieodwracalne zapalenia i zesztywnienia stawów, deformację kości i zębów, może prowadzić do fluorozy (zęby stają się kruche). W pastach do zębów fluor nie występuje w postaci czystej (aktywne składniki w pastach to związki tego pierwiastka: fluorek sodu, fluorek cyny i jednofluorofosforan sodu). Większość państw wycofała się już fluoryzowania wody pitnej (w latach 70-80 były to Szwecja, Norwegia, Finlandia i Niemcy), w Polsce również wody się nie fluoryzuje (choć bywają wyjątki). Jeśli korzystamy z past z fluorem należy pamiętać, aby w diecie dostarczyć więcej wapnia, który utrudnia odkładanie się fluoru w organizmie. Jeśli nie chcemy używać pasty do zębów z fluorem możemy wybrać pastę z ksylitolem (cukier brzozowy), który sprzyja likwidacji płytki nazębnej. Należy przy tym pamiętać, że jeśli związków fluoru jest w organizmie za mało szkliwo zębów jest cieńsze i podatne na pęknięcia. Można to jednak szybko zmienić uzupełniając dietę w np: wodę mineralną, ryby, brokuły, kapustę, marchew czy popularną herbatę lub kawę (dzienne zapotrzebowanie na fluor to dwie szklanki herbaty lub jedna kawy!), które to produkty dostarczają do organizmu najwięcej tego pierwiastka.