porady-triki
Co zrobić żeby mleko nie wykipiało?
Aby mleko nie wykipiało należy zrobić wszystko, aby nie powstał na nim kożuch, który wpływa na wzrost ciśnienia w cieczy (temperatura mleka nie powinna przekroczyć 70 stopni Celsjusza). Aby nie dopuścić do utworzenia kożucha powinno się cały czas mieszać mleko. Całkiem niezłym pomysłem jest natłuszczenie masłem lub oliwą ścianek garnka tak, aby piana nie podnosiła się wyżej. Mleka podczas gotowania nie powinno się przykrywać pokrywką, w poprzek garnka na wszelki wypadek należy położyć drewnianą łyżkę. Należy pamiętać również o odpowiednim płomieniu podgrzewającym mleko, źle jeśli jest za silny. Jeśli z jakiś powodów nie chcecie kombinować włóżcie do cieczy przydatny gadżet - specjalny krążek do gotowania mleka, który poinformuje kiedy ciecz zacznie domagać się wyjścia :)