logo

biologia-anatomia
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
Która firma jako jedyna otrzymała zgodę na powieszenie reklamy na wieży Eiffela?
Jak się ubrać na pogrzeb?
Jak prawidłowo wymówić słowo “tortilla”?
Czy większość morderców to osoby chore psychicznie?
Z jaką prędkością może biec struś?
Ile w 1994 roku kosztował litr przeciętnej wódki?
Czy zęby mają płeć?
Jaki wskaźnik BMI jest najbardziej optymalny dla zdrowia?
Co to jest Gingerfobia?
W którym roku wybudowano w Polsce pierwszy meczet?
Co uratowało Królestwo Polskie przed Mongołami?
Jak działa światłowód?
Co jest na zdjęciu?
Którego dnia Chińczycy obchodzą Nowy Rok?