logo

biologia-anatomia
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
Jaki dystans należy zachować witając się z Japończykiem lub Chińczykiem?
Jakie słowo jest najczęściej używane na Facebooku?
Co się stało z pierwszym psem w kosmosie - Łajką?
Czy można zabić człowieka uderzając go w nos?
Czy słonie boją się pszczół?
Dlaczego mężczyźni mają większe nosy od kobiet?
Kto jest na zdjęciu?
Które imię męskie było w Polsce najpopularniejsze w 2014 roku?
Który sport skuteczniej spala tłuszcz: rower czy bieganie?
Czy w absolutnej ciszy łatwiej się uczyć?
W którym kraju akceptuje się spanie w pracy?
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
W którym kraju na bałagan mówi się, że "jest jak w polskim sejmie"?
Skąd autor unijnej flagi czerpał inspiracje?