logo

biologia-anatomia
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
Jak w prosty sposób sprawdzić stan zdrowia serca?
Czy pikantne jedzenie skraca życie?
Czy zwierzęta mają sny?
Jak się pisze “z powrotem” czy “spowrotem”?
Jak się pisze “dwu i pół letni” czy “dwuipółletni”?
Który chiński przywódca zapowiadał wprowadzeniu liberalnej demokracji?
Jaki procent ziem I RP przejęła Rosja?
Jak nazywa się waluta w Korei Południowej?
Gdzie motyle mają umiejscowiony narząd zmysłu odpowiedzialny za smak?
Kto ma więcej włosów: dziewczyny rude czy blondynki?
Co według Hitlera stanie się z III Rzeszą po przegranej wojnie?
Dlaczego Stalin nie wierzył w niemiecki atak w 1941 roku?
W którym kraju Unii mężczyźni najszybciej wstępują w związek małżeński?
Jaka muzyka jest najlepsza w restauracjach, a jaka w fast foodach?