logo

biologia-anatomia
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
Jakie zwierzęta mumifikowano w starożytnym Egipcie?
Kto sponsorował powstanie II Rzeszy?
Kto wypromował noworoczny koncert wiedeńskich filharmoników?
Ile ważyła największa bryła złota?
Czy produkty spożywcze wielkich koncernów są takie same w Polsce i Niemczech?
Po jakim czasie hamburger z McDonalda ulega zepsuciu?
Czy jazda na światłach w dzień zwiększa bezpieczeństwo na ulicach?
Kiedy Hitler zamierzał przejść na polityczną emeryturę?
Jak powstaje i z czego składa się chmura?
W jakim kraju zabronione jest żucie gumy?
Ile krwi traci kobieta z powodu miesiączki w ciągu całego swojego życia?
Jak naukowcy sprawdzają, co jedli nasi przodkowie?
Co wystarczy zrobić, aby kogoś przekonać do swoich racji czy podpisania petycji?
Dlaczego drzewa zrzucają liście?