zdrowie-medycyna
Czy jedzenie sushi może być groźne dla zdrowia?

Jedzenie sushi może być groźne dla zdrowia z powodu larw tasiemca, jakie mogą znajdować się w rybim przysmaku czy anisakiozy - choroby pasożytniczej wywoływanej przez nicienie z rodzaju Anisakis. Osoby pilnujące wagi powinny pamiętać, że potrawa sushi (surowa ryba, ryż i warzywa) może być bardzo kaloryczna. W sushi mogą pojawić się również groźne bakterie, które mogą powodować zatrucia. Nieprawidłowo przechowywane rybie mięso może prowadzić również do zatrucia histaminą (scombrotoksizm). O czym więc należy pamięta przy jedzeniu surowych morskich przysmaków? Przede wszystkim należy mieć pewność, że restauracja, która je serwuje ma już wyrobioną markę. Sushi kupowane w sklepach musi być odpowiednio zmrożone, bo nasze domowe zamrażarki nie usuną potencjalnych mięsnych zagrożeń. Jeśli masz możliwość używaj przyprawy wasabi, która w odpowiedniej ilości podobno potrafi zneutralizować szkodliwe drobnoustroje.