logo

natura
Dlaczego pokrzywa parzy?

Dlaczego pokrzywa parzy?
Pokrzywa parzy za sprawą włosków parzących (trichomy), które działają jak igły. W momencie zetknięcia z ciałem igiełki wstrzykują w skórę powodujący pieczenie kwas mrówkowy i acetylocholinę, zawarta w nich histamina wywołuje dodatkowo świąd. Aby nie zostać ukłuty przez pokrzywę najlepiej chwytać roślinkę z dołu do góry. Pokrzywa parzy, aby chronić się przed niektórymi roślinożercami, w przypadku człowieka nie należy się za bardzo przejmować, bo podobno poparzenie pokrzywą zapobiega reumatyzmowi. Miejsc poparzonych nie należy myć przez 2-3 dni.
Popularne pytania
Dlaczego niektórzy kulturyści mają wydęte brzuchy?
Czy czytanie gazet w czasie siedzenia na sedesie jest niezdrowe?
Na kim w latach 30-tych wzorowali się banderowcy?
Z jaką prędkością może lecieć biedronka?
Co jest droższe - paliwo lotnicze czy benzyna?
Czy wrzodami można się zarazić?
Co może uratować życie podczas uderzenia samochodu od tyłu?
Co jest na zdjęciu?
Ile wynosi miesięczny koszt utrzymania uchodźcy w Polsce?
Czy alkohol wspomaga trawienie?
Jak prawidłowo wymówić słowo “Tumblr”?
Kto odpowiada za wydanie rozkazu wymordowania Polaków na Wołyniu?
Kto jest bardziej skłonny do rezygnacji ze studiów: kobiety czy mężczyźni?
Ilu ludzi stanęło na Księżycu do 2016 roku?