logo

natura
Dlaczego pokrzywa parzy?

Dlaczego pokrzywa parzy?
Pokrzywa parzy za sprawą włosków parzących (trichomy), które działają jak igły. W momencie zetknięcia z ciałem igiełki wstrzykują w skórę powodujący pieczenie kwas mrówkowy i acetylocholinę, zawarta w nich histamina wywołuje dodatkowo świąd. Aby nie zostać ukłuty przez pokrzywę najlepiej chwytać roślinkę z dołu do góry. Pokrzywa parzy, aby chronić się przed niektórymi roślinożercami, w przypadku człowieka nie należy się za bardzo przejmować, bo podobno poparzenie pokrzywą zapobiega reumatyzmowi. Miejsc poparzonych nie należy myć przez 2-3 dni.
Popularne pytania
W którym europejskim klubie piłkarskim nie zagra obcokrajowiec?
Z jakiego włoskiego miasta pochodzi potrawa car­pac­cio?
Kto był największym sponsorem ukraińskich terrorystów działających w II RP?
Który model Skody nazywany był Skodą Tysiąca Małych Boleści?
Gdzie w zamku znajdowały się "zabójcze dziury"?
Co jest na zdjęciu?
Jaką prędkość może osiągnąć koń?
Czy ketchup był kiedyś sprzedawany w drogeriach?
Co to za zwierzę?
Czy na każdym kontynencie znajduje się miejscowość Rzym?
Czy Stowarzyszenie Egzorcystów jest uznawane przez Watykan?
Co oznacza słowo Lama w języku tybetańskim?
Jak się nazywa najwyższy szczyt Ałtaju Mongolskiego?
Czy kontroler abonamentu RTV z Poczty Polskiej może wejść do mieszkania bez naszej zgody?