logo

różności
Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?

Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?
Przemysł spożywczy na świecie (w Europie bobry są pod ochroną) wykorzystuje wytwarzany przez bobry aromat naturalny tzw. kastoreum. Aby go uzyskać należy uśmiercić bobra i wyciąć z niego gruczoł (służy bobrom do natłuszczania futra i oznaczania terytorium) wielkości kurzego jajka, który znajduje się pomiędzy nasadą ogona a narządami płciowymi. Następnie gruczoł jest suszony, a jego zawartość jest przetwarzana na np: aromat waniliowy.
Popularne pytania
Czy twórca wieży Eiffela zaprojektował jakiś obiekt w Polsce?
Jak przemieszczają się komórki raka tworząc przerzuty?
Czy w USA można reklamować wódkę?
Jak jest po niemiecku “głupia krowa”?
Ile km trzeba przebiec, aby spalić słoik Nutelli?
Dlaczego Einstein nie nosił skarpetek?
Dlaczego w Izraelu uczniowie na matematyce nie używają znaku "+" (plus)?
Jak jest po czesku “kaszanka”?
Który kraj miała zaatakować Brygada Strzelców Karpackich w 1940 roku?
Które związki mają większe szanse na przetrwanie - te które rozpoczęły się zimą czy latem?
Jaki procent populacji świata żyło w Europie w 1914 roku?
Jaki procent Polaków nie posiada żadnych oszczędności?
Kogo na Ziemi jest więcej - kobiet czy mężczyzn?
Ile waży cały internet?