porady-triki
Gdzie jest więcej wapnia w serze żółtym czy białym?
Zdecydowanie więcej wapnia jest w serze żółtym (6-10 razy więcej wapnia niż twarogi). Plasterek żółtego sera ma ok. 300 mg wapnia, kubek jogurtu ok. 195 mg, szklanka mleka ok. 275 mg, a twaróg zaledwie 55 mg wapnia. Jeśli ktoś nie przepada za nabiałem może znaleźć świetne źródło białka w sardynkach - puszka sardynek (z ośćmi) ma 330 mg wapnia ! Wapń spełnia bardzo ważne funkcje w organizmie, wpływa na układ krążenia, reguluje pracę układu nerwowego (usprawnia przekazywanie impulsów nerwowych), jest niezbędny przy wchłanianiu witaminy B12, brak wapnia grozi osteoporozą, uszkodzeniami zębów, zaburzeniu w funkcjonowaniu układu nerwowo-mięśniowego. Należy również pamiętać, że wapń pochodzący z produktów roślinnych jest przyswajany tylko w 10-13 proc., podczas gdy z mlecznych w 30 proc.. Mamy w organizmie ok. 1 kg wapnia, w zależności od wieku i płci codziennej diecie należy dostarczyć od 800-1500 mg wapnia. Dzieci do 14 roku życia (800 mg), 14-18 (1300 mg), 19-50 (1000 mg), powyżej 50 lat (szczególnie dotyczy to kobiet) 1500 mg, kobiety w ciąży i karmiące 1200 mg. Należy pamiętać również, że kawa wypłukuje wapń. Alergicy uczuleni na laktozę mogę korzystać z mleka koziego, przy okazji mleko to jest zdrowsze od mleka krowiego. Aby pokryć zapotrzebowanie na wapń w organizmie należy zjeść 123 g sera żółtego (8 plastrów po 15 gram) lub wypić 4 szklanki kefiru (100 g zawiera 103 g wapnia), nieco mniej potrzeba jogurtu naturalnego (100 gram jogurtu zawiera 170 g wapnia), mleko zsiadłe pełnotłuste (100g ma ok. 120 g wapnia)