logo

porady-triki
Jak rozpoznać dobry chleb ?

Jak rozpoznać dobry chleb ?
Chleb żytni powinien mieć szaro-brązowe zabarwienie (inne świadczy może świadczyć o dodatku karmelu lub słodu,czy pszennej mąki). Dobry pszenny chleb ma złocistą, popękaną skórkę. Chleb pełnoziarnisty powinien być ciężki, im cięższy tym lepszy. Termin do spożycia powinien być kilka dni. Dobrej jakości pieczywo jest sprężyste i po zgnieceniu wraca do poprzedniego kształtu, nie kruszy się również przy krojeniu. Chleb na zakwasie w porównaniu z chlebem drożdżowym jest cięższy, twardszy, w środku jest lekko gliniasty, ma kwaskowaty zapach i smak, taki chleb zachowuje świeżość nawet tydzień czasu. Chleb żytni w przekroju ma mocno zbitą konsystencję, pszenny jest równomiernie porowaty. Do chleba piekarze dodają różne dodatki, które zmieniają jego smak i przedłużają świeżość np: : guma guar, syrop glukozowo-fruktozowy, węglan sodu lub emulgatory np:E472e , olej rzepakowy, kwas askorbinowy. Dzięki zakwasowi chleb nie rozpada się przy krojeniu, czerstwiejąc, nie pleśnieje, lecz wysycha i zachowuje przy tym aromat.
Popularne pytania
Jak szybko schłodzić piwo?
Czy każdy samolot może nazywać się Air Force One?
Dlaczego najgorszy czas na kłótnię jest pomiędzy 6 i 12?
Czy obserwując jaskółki można stwierdzić, jak zmieni się pogoda?
Jakie śniadanie jest najlepsze na kaca?
W jakim celu Duńczycy gromadzą rozbite talerze?
Z jaką prędkością może biec struś?
Jaka siła sprawiła, że w rdzeniu Słońca doszło do zapoczątkowania syntezy jądrowej?
Dlaczego psy mają zakaz przebywania na Antarktydzie?
Czy płód w łonie mamy wytwarza komórki, które chronią ją przed rakiem piersi, leczą choroby serca, płuc, nerek...?
Czy w Korei Północnej są pizzerie?
Czy drapanie jest zaraźliwe?
Częściej zdradzają mężczyźni starsi (po 40.), czy młodsi?
Jak powinno się jeść ziemniaki?