logo

porady-triki
Jak rozpoznać dobry chleb ?

Jak rozpoznać dobry chleb ?
Chleb żytni powinien mieć szaro-brązowe zabarwienie (inne świadczy może świadczyć o dodatku karmelu lub słodu,czy pszennej mąki). Dobry pszenny chleb ma złocistą, popękaną skórkę. Chleb pełnoziarnisty powinien być ciężki, im cięższy tym lepszy. Termin do spożycia powinien być kilka dni. Dobrej jakości pieczywo jest sprężyste i po zgnieceniu wraca do poprzedniego kształtu, nie kruszy się również przy krojeniu. Chleb na zakwasie w porównaniu z chlebem drożdżowym jest cięższy, twardszy, w środku jest lekko gliniasty, ma kwaskowaty zapach i smak, taki chleb zachowuje świeżość nawet tydzień czasu. Chleb żytni w przekroju ma mocno zbitą konsystencję, pszenny jest równomiernie porowaty. Do chleba piekarze dodają różne dodatki, które zmieniają jego smak i przedłużają świeżość np: : guma guar, syrop glukozowo-fruktozowy, węglan sodu lub emulgatory np:E472e , olej rzepakowy, kwas askorbinowy. Dzięki zakwasowi chleb nie rozpada się przy krojeniu, czerstwiejąc, nie pleśnieje, lecz wysycha i zachowuje przy tym aromat.
Popularne pytania
Czy strusie potrafią zgiąć kolano do przodu?
Jak kobieta może pozbyć się tzw. wąsika?
Jak długo karp wytrzyma bez tlenu?
Kto jest bardziej skłonny do rezygnacji ze studiów: kobiety czy mężczyźni?
Jak się pisze: na pewno czy napewno?
Czego nie należy zakładać na mszę?
Jak jest po włosku “ku*rwa”?
Które metale mają złoty kolor?
Co było bezpośrednim powodem, że z buraków cukrowych zaczęto produkować cukier?
Co znajduje się na zdjęciu?
Który gatunek wszy jest bliski wymarcia?
Co jest potrzebne, aby latać dronem?
Które ugrupowania polityczne były przed wybuchem wojny 1939 za sojuszem z Niemcami?
Które włosy u człowieka pojawiają się jako pierwsze?