logo

porady-triki
Jak rozpoznać dobry chleb ?

Jak rozpoznać dobry chleb ?
Chleb żytni powinien mieć szaro-brązowe zabarwienie (inne świadczy może świadczyć o dodatku karmelu lub słodu,czy pszennej mąki). Dobry pszenny chleb ma złocistą, popękaną skórkę. Chleb pełnoziarnisty powinien być ciężki, im cięższy tym lepszy. Termin do spożycia powinien być kilka dni. Dobrej jakości pieczywo jest sprężyste i po zgnieceniu wraca do poprzedniego kształtu, nie kruszy się również przy krojeniu. Chleb na zakwasie w porównaniu z chlebem drożdżowym jest cięższy, twardszy, w środku jest lekko gliniasty, ma kwaskowaty zapach i smak, taki chleb zachowuje świeżość nawet tydzień czasu. Chleb żytni w przekroju ma mocno zbitą konsystencję, pszenny jest równomiernie porowaty. Do chleba piekarze dodają różne dodatki, które zmieniają jego smak i przedłużają świeżość np: : guma guar, syrop glukozowo-fruktozowy, węglan sodu lub emulgatory np:E472e , olej rzepakowy, kwas askorbinowy. Dzięki zakwasowi chleb nie rozpada się przy krojeniu, czerstwiejąc, nie pleśnieje, lecz wysycha i zachowuje przy tym aromat.
Popularne pytania
Czy zajmowanie uprzywilejowanej pozycji wpływa na zmianę barwy głosu?
Jaką karę wprowadzili Rosjanie dla dzieci powstańców listopadowych?
Czy przyznanie czynnych praw wyborczych kobietom w Wielkiej Brytanii w 1928 roku było przypadkowe?
Która profesja w średniowieczu uważana była za najgorszą?
Jaki kolor ma czysta woda?
Jakie koncepcje ścierały się w III Rzeszy odnośnie pokonanej Polski?
Czy Japończycy mogli wygrać z USA w 1941 roku?
Których zwierząt panicznie boją się konie?
Jak poprawić dykcję?
Ile kosztuje sutanna?
Ile linii kodu ma Windows XP?
Który wokalista rockowy przylatując do Polski uznał, że został przywitany chlebem i kokainą?
Dlaczego niebo jest niebieskie?
Którego kraju żołnierze jako pierwsi podczas II wojny światowej przeprowadzali ataki samobójcze?