zdrowie-medycyna
Czy wędzone ryby są zdrowe?

Większość ryb (szczególnie morskich) dostarcza do organizmu niezwykle cennych dla zdrowia kwasów omega-3, które wspierają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko alzheimera. Ryby powinny znaleźć się w diecie każdego cierpiącego na reumatoidalnym zapaleniem stawów, ryby poprawiają funkcje mózgu. Najlepszymi dostarczycielami kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, sardynka, śledź, tuńczyk. Niestety taka obróbka termiczna, jak wędzenie powoduje usunięcie od 40 do 60 proc. witamin i składników mineralnych. Najlepiej więc rybę rybę upiec lub ugotować. Jeśli chodzi o ryby w puszkach nie należy kupować w oleju, bo niszczą kwasy omega-3, jeśli już kupować to w sosie własnym lub pomidorowym. Ryby nie należy smażyć w oleju z dominacją kwasów omega-6 tracimy wtedy wszystkie kwasy omega-3. Osoby mające kłopoty z sercem powinny jeść ryby z puszki lub wędzone sporadycznie ze względu na dużą zawartość soli. W przypadku wędzenia pojawia się jeszcze jeden problem, otóż podczas takiej obróbki termicznej pojawia się węglowodór aromatyczny benzo(a)piren, który ma podobno działanie rakotwórcze. Teoretycznie więc lepiej spożywać większą rybę, z której zdejmuje się skórkę niż niewielką np: sardynkę ze skórą, gdzie związków kancerogennych jest więcej.