różności
Z czego produkowany jest sztuczny miód?

Sztuczny miód produkowany jest przemysłowo a uzyskuje się go najczęściej poprzez rozkład cukrów złożonych (najczęściej z syropu ziemniaczanego) sacharozy lub izoglukozy. Aby taki "miód" wyglądał i smakował jak prawdziwy dodaje się do niego różnego rodzaju barwniki i aromaty. Oczywiście tego typu produkty nie mają nic wspólnego z prawdziwym pszczelim miodem. Sztuczny miód można łatwo rozpoznać, po pierwsze łatwo i szybko rozpuści się w ciepłej wodzie, naturalny miód pozostawi w wodzie specyficzne smugi, podczas spływania z łyżeczki strumień sztucznego miodu jest rwany (naturalny spływa jak lawa), w 1 litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu, miód naturalny powinien po jakimś czasie (w zależności od rodzaju) skrystalizować, sztuczne nie ulegają krystalizacji.