logo

porady-trikiKtórych owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.
Popularne pytania
Dlaczego Rosjanie podpalili Moskwę po wkroczeniu Napoleona?
Które z wymienionych portali należą do polskiego kapitału: wp, o2, onet, interia?
Do czego Rosjanie wykorzystywali polski romantyzm?
Co to jest?
Który ptak ma zwyczaje podobne do ssaka?
Co powinno znajdować się w szynce?
Skąd wziął się w Wojsku Polskim zwyczaj salutowania dwoma palcami?
Czy mocz jest siedliskiej zarazków?
Który produkt spożywczy jest najczęściej kradziony w sklepach?
Co to za część ciała?
Które ptaki potrafią latać do tyłu?
Czy buddyjscy mnisi nie mogą reinkarnować bez uprzedniej zgody chińskiego rządu?
Ile mierzą najdłuższe psie uszy?
Z jakim napędem samochód przekroczył po raz pierwszy na świecie prędkość 100 km/h?