logo

porady-triki
Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.
Popularne pytania
Czy skłonności pedofilskie mogą być efektem guza mózgu?
Jak dobrą pamięć mają muchy?
Czy mężczyźni z dużym poczuciem humoru mają wyższy poziom testosteronu i są bardziej agresywni?
Jak przed 1936 roku pisało się imię “Jakub”?
Co oznacza odwrócony krzyż?
Czy któryś kat polskich oficerów w Katyniu otrzymał Order Wojenny Virtuti Militari?
Czy w japońskiej szkole podstawowej nauczyciele nie zadają prac domowych?
Kto jako pierwszy powołał do życia państwo świeckie?
Czy "brzuszki" są dobrym ćwiczeniem na płaski brzuch?
Kiedy w Wehrmachcie wprowadzono hitlerowskie pozdrowienie?
Czy klocki Lego wyprodukowane 54 lata temu pasują do obecnych zestawów?
Który afrykański kraj nigdy nie był niczyją kolonią?
Jak zabezpieczyć kartę zbliżeniową PayPass?
Jakie są domowe sposoby na ból zęba?