logo

porady-triki
Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.
Popularne pytania
Czy Nagroda Nobla może być przyznana pośmiertnie?
Co jest bardziej higieniczne - pocałunek czy podanie dłoni?
Czy wykonując rzut karny piłkarz musi strzelać bezpośrednio na bramkę?
Dlaczego herbata stygnie?
Dlaczego warzywa i owoce w sklepach mają podobną wielkość?
Dlaczego w USA jest najwięcej seryjnych morderców?
Jak zrobić pączki z konfiturą?
Czy latanie samolotem jest niebezpieczne?
Czy kot potrafi załatwiać się do muszli klozetowej?
Na czym polega “paper bag speed dating”?
Kto stworzył Konstytucję RP w 1997 roku?
Czy samice pingwinów oddają się nierządowi za budulec potrzebny do konstrukcji gniazda?
Jak Kościół zareagował na teorię ewolucji Darwina?
Czy należy schłodzić oparzone miejsce?