logo

porady-triki
Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.
Popularne pytania
Dlaczego ćwiczenia fizyczne są tak korzystne dla mózgu?
Co miało dać carskiej Rosji panowanie nad światem?
Jak pieprzą potrawę astronauci?
Ile wynosi średnie opóźnienie pociągów w Japonii?
Gdzie jest więcej wapnia w serze żółtym czy białym?
Kiedy i za co spalono w Polsce pierwszą czarownicę na stosie?
Jak zareagował świat muzułmański kiedy zniszczono wieżowce WTC?
Ile różnych dźwięków może odróżnić człowiek?
Jakie koncepcje ścierały się w III Rzeszy odnośnie pokonanej Polski?
Co sprawia, że chleb nie pleśnieje i dobrze się kroi?
W lecie im głębiej tym woda jest zimniejsza, a w zimie?
Czy ziemniaki lepiej jeść w skórce?
Jaka jest różnica między Pepsi Colą a Coca Colą?
Czy biali mężczyźni o lekko zaczerwienionej twarzy są bardziej atrakcyjni dla kobiet?