zdrowie-medycyna
Jak poradzić sobie ze zgagą?

Osoby cierpiące na zgagę nie powinny objadać się na noc (3 godziny przed snem ostatni posiłek). Przy zgadze można żuć gumę (zwiększy wydzielanie śliny i neutralizuje kwas w żołądku). Najlepszym lekiem na zgagę jest umiar - posiłki powinny być lekkostrawne i niewielkie (najlepiej odchodzić od stołu nie w pełni najedzonym), należy jeść niewielkie porcje produktów mało przetworzonych. Śniadania, obiady i kolacje powinny być serwowane o określonych porach. Nie powinno się jeść w pośpiechu.
W aptekach dostępne są również tabletki lub krople, które pomagają na chwilę, ale nie rozwiązują problemu.
Co odstawiamy: alkohol, czekolada, kawa i mocna herbata, soki owocowe i owoce cytrusowe ( pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy), dowolne napoje gazowane, tłuste i smażone potrawy (również pikantne), tłuste wędliny, kiełbasy, salcesony, pasztetową, podroby, żeberka, golonki ...., margaryna, marynaty (potrawy z octem). Nabiał z dużą zawartością tłuszczu - śmietany, ser żółty, sery pleśniowe, serki topione, sery fromage. Z warzyw należy ograniczyć pomidory (w tym soki, warzywa cebulowe, karczochy i szparagi. Jedzenie fast food sporadycznie i od święta (frytki, hot dogi, burgery ...). W okresie zaostrzenia należy ograniczyć razowe pieczywo, słodycze, soki (zwłaszcza pomidorowy i sosy pomidorowe) i owoce (nie więcej niż 1 - 2 dziennie do posiłku).
Przyprawy, które powinny pojawić się w potrawach: bazylia, koper włoski, oregano, cynamon, kardamon, anyżek, rozmaryn, koperek, kminek, kurkuma (przyspiesza trawienie, wspomaga odnawianie błony śluzowej przełyku), imbir (jest przeciwbakteryjny i przeciwzapalny tłumi ból przy zgadze).
Zioła: prawoślaz lekarski i siemię lniane tworzą ochronną powłokę w przełyku, szałwia, rumianek (łagodzi podrażnienia), aloes, rdest wielokwiatowy, kminek rzymski, napar z lipy, dziurawiec, mięta,
Inne: miód (chroni przełyk, regeneruje błonę śluzową przełyku, łagodzi ból), sok z kapusty.
Aby pozbyć się zgagi w dowolnym momencie można: zacząć żuć gumę bezcukrową, napić się wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej, zjeść łyżeczkę musztardy, wypić szklankę ciepłego mleka, o ile toleruje się laktozę. Pomóc może sok z marchwi, buraka, rzodkwi, ogórka i wodę z cytryną (jest zasadowa). Ulgę może przynieść picie czystej wody oraz nieprażone i niesolone migdały.
W aptekach dostępne są również tabletki lub krople, które pomagają na chwilę, ale nie rozwiązują problemu.
Co odstawiamy: alkohol, czekolada, kawa i mocna herbata, soki owocowe i owoce cytrusowe ( pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy), dowolne napoje gazowane, tłuste i smażone potrawy (również pikantne), tłuste wędliny, kiełbasy, salcesony, pasztetową, podroby, żeberka, golonki ...., margaryna, marynaty (potrawy z octem). Nabiał z dużą zawartością tłuszczu - śmietany, ser żółty, sery pleśniowe, serki topione, sery fromage. Z warzyw należy ograniczyć pomidory (w tym soki, warzywa cebulowe, karczochy i szparagi. Jedzenie fast food sporadycznie i od święta (frytki, hot dogi, burgery ...). W okresie zaostrzenia należy ograniczyć razowe pieczywo, słodycze, soki (zwłaszcza pomidorowy i sosy pomidorowe) i owoce (nie więcej niż 1 - 2 dziennie do posiłku).
Przyprawy, które powinny pojawić się w potrawach: bazylia, koper włoski, oregano, cynamon, kardamon, anyżek, rozmaryn, koperek, kminek, kurkuma (przyspiesza trawienie, wspomaga odnawianie błony śluzowej przełyku), imbir (jest przeciwbakteryjny i przeciwzapalny tłumi ból przy zgadze).
Zioła: prawoślaz lekarski i siemię lniane tworzą ochronną powłokę w przełyku, szałwia, rumianek (łagodzi podrażnienia), aloes, rdest wielokwiatowy, kminek rzymski, napar z lipy, dziurawiec, mięta,
Inne: miód (chroni przełyk, regeneruje błonę śluzową przełyku, łagodzi ból), sok z kapusty.
Aby pozbyć się zgagi w dowolnym momencie można: zacząć żuć gumę bezcukrową, napić się wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej, zjeść łyżeczkę musztardy, wypić szklankę ciepłego mleka, o ile toleruje się laktozę. Pomóc może sok z marchwi, buraka, rzodkwi, ogórka i wodę z cytryną (jest zasadowa). Ulgę może przynieść picie czystej wody oraz nieprażone i niesolone migdały.