logo

porady-trikiJak prawidłowo gotować na parowarze?

Jak prawidłowo gotować na parowarze?
Aby bezbłędnie gotować na parowarze należy pamiętać o kilku kwestiach: ryby, mięso należy umieszczać zawsze pod warzywami, nie należy gotować nierozmrożonego jeszcze mięsa, które psuje wtedy smak potrawy, najniższe piętro parowara nigdy nie powinno być na siłę zapchane, przez to para jest blokowana i ma problemy z wydostaniem się w górę. Na samym dole, czyli w miejscu najgorętszym powinny znaleźć się produkty, które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej. Należy zawsze pamiętać, aby gotowane produkty nie miały kontaktu z wodą (co najmniej 2,5 cm nad nią). Przed rozpoczęciem gotowania nie należy potrawy solić, równie dobrze można to zrobić już na talerzu. Smak potraw z parowara można zdecydowanie poprawić używając ziół i przypraw. Należy pamiętać, by jak najrzadziej podnosić górną pokrywę, częste zaglądanie wydłuża czas gotowania.
Popularne pytania
Ile kosztował najtańszy samochód świata?
Ile gatunków organizmów żyje na Ziemi?
Jaki jest ulubiony zapach Brytyjczyków?
Skąd pochodzi nazwa pomidor?
Co zrobił car Piotr I, aby zachęcić Rosjan do zasiedlenia Petersburga?
Ile szczytów powyżej 7 tys. m n.p.m. nie zostało nigdy zdobytych?
Co zrobił Gierek, aby uniezależnić się od rosyjskich surowców?
Które związki są najtrwalsze?
Który kraj odmówił przepuszczenia wojska na pomoc Polsce w 1920 roku?
Czy jest sens odwoływania się od decyzji Facebooka w przypadku blokady konta?
Czy samice szympansów, podobnie jak u ludzi, również żyją dłużej od samców?
Jak rozpoznać czy kot jest zadowolony?
Jaki obraz wisiał w gabinecie Adolfa Hitlera w ostatnich dniach jego życia?
Dlaczego kot mruczy?