porady-triki
Jak prawidłowo gotować na parowarze?

Aby bezbłędnie gotować na parowarze należy pamiętać o kilku kwestiach: ryby, mięso należy umieszczać zawsze pod warzywami, nie należy gotować nierozmrożonego jeszcze mięsa, które psuje wtedy smak potrawy, najniższe piętro parowara nigdy nie powinno być na siłę zapchane, przez to para jest blokowana i ma problemy z wydostaniem się w górę. Na samym dole, czyli w miejscu najgorętszym powinny znaleźć się produkty, które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej. Należy zawsze pamiętać, aby gotowane produkty nie miały kontaktu z wodą (co najmniej 2,5 cm nad nią). Przed rozpoczęciem gotowania nie należy potrawy solić, równie dobrze można to zrobić już na talerzu. Smak potraw z parowara można zdecydowanie poprawić używając ziół i przypraw. Należy pamiętać, by jak najrzadziej podnosić górną pokrywę, częste zaglądanie wydłuża czas gotowania.