logo

człowiekJak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?

Jak wyglądały słodycze w czasach, w których nie znano czekolady i cukru?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

W czasach, w których nie znano cukru i czekolady rolę słodyczy pełniły owoce i orzechy maczane w miodzie. W starożytnych Egipcie obtaczano miodem ziarna drzewa świętojańskiego, daktyle, migdały, figi, natomiast Grecy i Rzymianie to samo robili z kwiatami i łodygami roślin, czy orzechami z sezamem.
Popularne pytania
Ile minut tonął Titanic: a) 160 minut, b) 978 minut, c) 37 minut, d) 5 minut?
Czy ateista jest osobą wierzącą?
Czy kolor oczu może się zmienić po 6 roku życia?
W jakim celu powstał numer PESEL?
Jaki jest domowy sposób na łupież?
Ile wynosi rekord w liczbie zjedzonych hot-dogów?
Dlaczego uderzenie się w łokieć tak bardzo boli?
Dlaczego ramiona ośmiornic nie zawiązują się w supeł?
Czy obfite śniadanie ogranicza liczbę kalorii spożywaną w ciągu dnia?
Jaką nagrodę otrzymał pierwszy polski astronauta - Mirosław Hermaszewski?
Kim była Geli Raubal?
Czy ośmiornice mają kości?
Skąd pojawiła się tradycja zakładania ślubnego welonu?
Który ptak jest najinteligentniejszy?