logo

zdrowie-medycyna
Czy potrawy z kuchenki mikrofalowej są szkodliwe?

Czy potrawy z kuchenki mikrofalowej są szkodliwe?
Zdaniem większości specjalistów - nie, fale elektromagnetyczne nie tylko nie niszczą wartościowych składników (witamin, minerałów), ale chronią je w większym stopniu niż smażenie czy gotowanie. Potrawa nie ma bowiem styczności z gorącą powierzchnia czy wodą, która wypłukuje cenne składniki. Należy pamiętać, że w mikrofalówce podgrzewane są jedynie cząsteczki wody, które stopniowo oddają energię cieplną.
Popularne pytania
W jakie święto Czesi odwiedzają groby najbliższych?
Ile trwało najdłuższe małżeństwo świata?
Czy osoby, które trzymają jedzenie w kuchni na widoku są z reguły chudsze od tych, co je chowają w szafkach?
Kiedy Niemcy po raz pierwszy rozpoczęli prace nad planem wojny z Rosją po 1918 roku?
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Czy na bawarskim Oktoberfeście można sprzedawać polskie piwo?
W którym europejskim klubie piłkarskim nie zagra obcokrajowiec?
Co jedli neandertalczycy?
Dlaczego jeden z najwyższych himalajskich szczytów - Gangkhar Puensum nie został nigdy zdobyty?
Czy samolot pasażerski podczas remontu rozkładany jest na części?
Ile wypalonych papierosów może zabić?
Co jest bardziej kaloryczne: pieczywo ciemne czy białe?
Jak długo powinno się spać, żeby nie chorować?
Które wypadki samochodowe są najczęstsze?