logo

zdrowie-medycyna
Czy potrawy z kuchenki mikrofalowej są szkodliwe?

Czy potrawy z kuchenki mikrofalowej są szkodliwe?
Zdaniem większości specjalistów - nie, fale elektromagnetyczne nie tylko nie niszczą wartościowych składników (witamin, minerałów), ale chronią je w większym stopniu niż smażenie czy gotowanie. Potrawa nie ma bowiem styczności z gorącą powierzchnia czy wodą, która wypłukuje cenne składniki. Należy pamiętać, że w mikrofalówce podgrzewane są jedynie cząsteczki wody, które stopniowo oddają energię cieplną.
Popularne pytania
Kto jest liderem w stadzie słoni - samiec czy samica?
Czy podczas pełni Księżyca trudniej jest zasnąć?
Ile kwiatów musi odwiedzić pszczoła, aby powstała jedna łyżeczka miodu?
Co znajduje się na zdjęciu?
Czy telefon komórkowy może wybuchnąć?
Na czym polega zjawisko tzw. euforii biegacza?
Dlaczego kameleony zmieniają kolor?
Jak pozbyć się "malinki"?
Jak długo żyje mrówka?
Co było źródłem bogactwa krajów Zatoki Perskiej przed odkryciem ropy naftowej?
Ile minut tonął Titanic: a) 160 minut, b) 978 minut, c) 37 minut, d) 5 minut?
Dla Japończyka gest powitania to uścisk dłoni czy ukłon?
Czy smog może wywoływać alergie?
Czy Polacy uratowali naród żydowski przed zagładą?