logo

biologia-anatomia
Czy mięso gnije w jelitach?

Czy mięso gnije w jelitach?
To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.
Popularne pytania
Czy telewizor może szpiegować właściciela?
Jak odróżnić grypę od koronawirusa?
Kto ma większą szansę na ujści z życiem z wypadku samochodowego: kobieta czy mężczyzna?
Jak długo trzeba biegać, aby strawić 2,5 hamburgera?
Czy ruchy feministyczne zawsze były za aborcją?
Czy sól powoduje nadciśnienie?
W którym roku powstał w Polsce Trybunał Konstytucyjny - w 1985, 1989, czy 1993 roku?
Dlaczego gile są zielone?
Jak szybko oduczyć dziecko robienia w pieluszkę?
Czy starożytne Amazonki obcinały sobie piersi, aby lepiej strzelać z łuku?
Czy białko powinniśmy dostarczyć tuż po treningu?
Jakie prezenty są modne na Pierwszą Komunię?
Ile wynosi rekord puszczanych "kaczek" i jak je rzucać?
Co oznacza kiedy pies szybkimi ruchami języka oblizuje nos?