logo

biologia-anatomia
Czy mięso gnije w jelitach?

Czy mięso gnije w jelitach?
To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.
Popularne pytania
Jaki procent kobiet przejdzie obojętnie obok napisu “promocja”?
Przed którym polskim pomnikiem klęknął kanclerz Niemiec w 1970 roku?
Czy kobiety na wyższych stanowiskach są bardziej rozwiązłe seksualnie?
Jak poradzić sobie z chorobą morską i lokomocyjną?
Co oznacza słowo "aksjomat"?
Czy piwo może wyleczyć chore nerki?
Jaki procent obszaru Rosji przypada na Syberię?
Uzupełnij cytat
Jaka dawka paracetamolu jest śmiertelna?
Jak jest po czesku "cham, prostak"?
Jaki procent zwycięzców loterii traci swoje majątki?
Kto dowodził obroną Westerplatte od 2 września 1939 roku?
W którym europejskim kraju nie możesz pomalować domu bez zgody urzędnika?
Jak pić w kosmosie?