logo

biologia-anatomia
Czy mięso gnije w jelitach?

Czy mięso gnije w jelitach?
To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.
Popularne pytania
Czy siedzący tryb życia ma wpływ na starzenie?
Co oznacza w internetowym slangu akronim ... SSDD?
Których przedmiotów niszczący W-wę Niemcy mieli zakaz rabunku w 1944 roku?
Jak jest po japońsku “bardzo tęsknię”?
Ile na świecie jest dowcipów?
Dlaczego pakistański dyplomata nie został wpuszczony na terytorium Arabii Saudyjskiej?
Które imiona są w Polsce najrzadziej spotykane?
Co jest na zdjęciu?
Co jest najczęstszym powodem śmierci podczas wykonywania skoków spadochronowych?
Co zrobić, żeby lustro nie parowało?
Ile na Ziemi jest oceanów?
Dlaczego częściej kichamy więcej niż raz?
Z jaką prędkością potrafią pełzać najszybsze węże?
Jak się pisze: na pewno czy napewno?