logo

biologia-anatomia
Czy mięso gnije w jelitach?

Czy mięso gnije w jelitach?
To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.
Popularne pytania
Jak chodzić, aby skuteczniej spalać tłuszcz?
Ile Wit Stwosz otrzymał pieniędzy za stworzenie Ołtarza w Kościele Mariackim?
Czy więcej wypadków drogowych jest w ładną czy brzydką pogodę?
Z jakiego powodu pierwsza egzekucja za pomocą krzesła elektrycznego zakończyła się niepowodzeniem?
Z czego starożytni Grecy budowali piorunochrony?
Czy prehistoryczny człowiek mógł być wegetarianinem?
Czy Korea Północna ma oficjalną religię?
Czym zajmował się generał Sosnkowski po II wojnie światowej będąc na emigracji?
Który park narodowy w Polsce jest największy?
Czy szlachta w I RP płaciła podatki?
Co zrobić, kiedy smartfon się przegrzeje?
Czy istnieją naukowe dowody, że pełnoziarniste pieczywo jest zdrowsze od białego?
Ilu Rosjan uratowali Amerykanie od śmierci głodowej?
Co jest na zdjęciu?