logo

porady-triki
Które warzywa mają najwięcej białka?

Które warzywa mają najwięcej białka?
O tym jak ważne jest białko w diecie nikogo nie trzeba przekonywać. Należy jednak zawsze pamiętać, że białko zawarte w warzywach nie jest białkiem "pełnym", co oznacza, że nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Takie pełnowartościowe białko znajdziemy jedynie w mięsie i nabiale.
Nadmierne spożycie białka pochodzącego od zwierząt może być groźne dla naszego zdrowia i prowadzić do poważnych schorzeń nerek czy układu trawiennego (zaparcia, niestrawność, bóle brzucha).

Produkty roślinne, które mają najwięcej białka:
Seitan: 75g (produkt spożywczy otrzymywany z glutenu pszennego)
Białko konopne: 45g
Orzeszki ziemne: 26g
czerwona soczewica – 25,4 g,
zielona soczewica – 25 g,
żółta soczewica – 25 g,
Nasiona słonecznika (24,4 g)
Groch suchy (23,8 g)
Fasola czerwona – 23 g,
Fasola biała – 21,4 g,
Pistacje (20,6 g)
Migdały (20 g)
Mak niebieski (ok.20 g)
Ciecierzyca: 20 g
Orzechy nerkowce – 18 g,
Orzechy włoskie (15,2 g)
Orzechy laskowe (15 g)
Kasza owsiana (15 g)
Orzechy pinii – 14 g,
Orzechy brazylijskie – 14 g,
Orzechy arachidowe – 13,7 g
Kasza gryczana (12,6 g)
Tofu: 12g
Kasza jaglana (10,5 g)
Orzechy pekan – 9 g,
Orzechy macadamia 8 g.
Ryż naturalny (około 7 g)
Ryż biały (6,7 g)
Zielony groszek mrożony – 6,4 g,
Bób (5,2 g)

Białko zwierzęce
Nabiał:
Cheddar pełnotłusty (blisko 27,5 g)
Gouda tłusta (25,2 g)
Twarogowy pełnotłusty (około 19 g)
Żółtko jaja kurzego (15,5 g)
Białko jaja kurzego (11 g)
Jogurt naturalny (4,4 g)

Dla porównania w mięsie (w 100g):
Filet z królika (29,15g)
Krewetki koktajlowe (blisko 27 g)
Karp gotowany (blisko 23 g)
Tuńczyk (23 g)
Ligawa wołowa (22 g)
Łosoś wędzony (21,5 g)
Pierś z kurczaka bez skóry (21,5 g)
Wieprzowina, schab bez kości (21 gr),
Polędwica wieprzowa (ok.21 g)
Makrela wędzona (20,8g)
Sznyclówka cielęca – 20,6 g
Wątróbka wieprzowa (20,3 g)
Halibut (20,2 g)
Pierś z kaczki (20 g)
Łosoś (20 g)
Indyk bez skóry 19,5 g
Indyk pierś bez skóry 19,3 g
Wątroba z kurczaka (19,2 g)
Mintaj (19 g)
Szprot wędzony (19 g)
Pstrąg tęczowy (18,7 g)
Wątroba cielęca (18 g)
Dorsz (17,8 g)
Śledź (16,5 g)
Miruna (15 g)
Małże (12 g)