zdrowie-medycyna
Jakie produkty można łączyć, a jakich połączeń unikać?

Produkty (w dużym uproszczeniu) dzielimy na: białka (nabiał, jajka, mięso, ryby, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe: fasola, groch, ...), węglowodany (wszystkie zboża, płatki, chleb, makarony), tłuszcze (oleje roślinne, smalec, masło, śmietana ...), owoce, warzywa, warzywa wysokoskrobiowe (ziemniaki, kukurydza, burak, marchew, dynia).
Jest kilka zasad żywieniowych, których powinno się trzymać, aby żołądek pracował stabilnie:
1. Mięso powinno się jeść zawsze na końcu.
2. Posiłków nie powinno się popijać.
3. Warzywa można jeść z wszystkim produktami.
4. Tłuszcze spowalniają trawienie białka (białka zużywają najwięcej enzymów trawiennych).
5. Z warzywami tłuszcz wchłania się zdecydowanie lepiej.
6. Kolejność spożywania produktów: węglowodany (np.kasze), następnie sałatka warzywna, a na końcu białko (mięso).
7. Nie należy łączyć białka z owocami (utrudniają trawienie białka).
8. Nie należy łączyć węglowodanów (np. chleba, kasz) z owocami cytrusowymi.
9. Proces trawienia węglowodanów (chleb, kasze) rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego należy je bardzo dokładnie przeżuwać.
10. Nie należy smażyć na tłuszczach, które wymagają wysokich temperatur (np.150 stopni Celsjusza), wytwarzane są wtedy groźne dla zdrowia związki.
11. Owoce powinno się jeść oddzielnie i co najmniej pół godziny przed posiłkami lub ok. 3 godzin po. Owoce fermentują, dlatego najlepiej, aby żołądek był dla nich pusty. Również z tego powodu nie powinno się owoców jeść na noc.
12. Desery powinno się jeść 2-3 godziny po głównym daniu lub 30 minut przed. Deser może być pierwszym daniem.
13. Jeśli ziemniaki, to najlepiej w zupie.
14. Produkty z dużą ilością skrobi można łączyć z tłuszczami.
Przykłady niektórych złych połączeń:
- ogórek i pomidor, papryka (warzywa z dużą zawartością witaminy C) - ogórek ogranicza wchłanianie witaminy C (ogórek ogórek zawiera askorbinazę - enzym rozkładający witaminę C). Zamiast świeżych ogórków najlepiej użyć kiszonych lub konserwowych.
- pomidor i produkty z wapniem (np.nabiał) - działają negatywnie na stawy,
- cytryna z mocną herbatą fusiastą - jeśli już wybierać, to tę w torebkach, tak aby cytryna nie miała kontaktu z liśćmi herbaty,
- miód traci swoje właściwości w gorącej wodzie,
- czerwone mięso i czerwonego wino - wino ogranicza wchłanianie niektórych związków np. zawartego w mięsie żelaza,
- ryby morskie i warzywa kapustne (brukselka, kapusta) - ogranicza przyswajanie jodu,
- jajka i ziemniaki - ziemniaki ograniczają przyswajanie wapnia i żelaza.
- mleko i czekolada - czekolad zawiera kwas szczawianowy, który hamuje wchłanianie wapnia
(szczególnie tego połączenia powinni unikać osoby z kamicą szczawianowa)
Jest kilka zasad żywieniowych, których powinno się trzymać, aby żołądek pracował stabilnie:
1. Mięso powinno się jeść zawsze na końcu.
2. Posiłków nie powinno się popijać.
3. Warzywa można jeść z wszystkim produktami.
4. Tłuszcze spowalniają trawienie białka (białka zużywają najwięcej enzymów trawiennych).
5. Z warzywami tłuszcz wchłania się zdecydowanie lepiej.
6. Kolejność spożywania produktów: węglowodany (np.kasze), następnie sałatka warzywna, a na końcu białko (mięso).
7. Nie należy łączyć białka z owocami (utrudniają trawienie białka).
8. Nie należy łączyć węglowodanów (np. chleba, kasz) z owocami cytrusowymi.
9. Proces trawienia węglowodanów (chleb, kasze) rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego należy je bardzo dokładnie przeżuwać.
10. Nie należy smażyć na tłuszczach, które wymagają wysokich temperatur (np.150 stopni Celsjusza), wytwarzane są wtedy groźne dla zdrowia związki.
11. Owoce powinno się jeść oddzielnie i co najmniej pół godziny przed posiłkami lub ok. 3 godzin po. Owoce fermentują, dlatego najlepiej, aby żołądek był dla nich pusty. Również z tego powodu nie powinno się owoców jeść na noc.
12. Desery powinno się jeść 2-3 godziny po głównym daniu lub 30 minut przed. Deser może być pierwszym daniem.
13. Jeśli ziemniaki, to najlepiej w zupie.
14. Produkty z dużą ilością skrobi można łączyć z tłuszczami.
Przykłady niektórych złych połączeń:
- ogórek i pomidor, papryka (warzywa z dużą zawartością witaminy C) - ogórek ogranicza wchłanianie witaminy C (ogórek ogórek zawiera askorbinazę - enzym rozkładający witaminę C). Zamiast świeżych ogórków najlepiej użyć kiszonych lub konserwowych.
- pomidor i produkty z wapniem (np.nabiał) - działają negatywnie na stawy,
- cytryna z mocną herbatą fusiastą - jeśli już wybierać, to tę w torebkach, tak aby cytryna nie miała kontaktu z liśćmi herbaty,
- miód traci swoje właściwości w gorącej wodzie,
- czerwone mięso i czerwonego wino - wino ogranicza wchłanianie niektórych związków np. zawartego w mięsie żelaza,
- ryby morskie i warzywa kapustne (brukselka, kapusta) - ogranicza przyswajanie jodu,
- jajka i ziemniaki - ziemniaki ograniczają przyswajanie wapnia i żelaza.
- mleko i czekolada - czekolad zawiera kwas szczawianowy, który hamuje wchłanianie wapnia
(szczególnie tego połączenia powinni unikać osoby z kamicą szczawianowa)