Zagadki

Od czego zależy kolor warzyw?

Autor: arcybook, Dodano: 2015-12-22
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.

Podobne tematy:
· Która z roślin ma największe owoce?
· Który owoc jest w Polsce najpopularniejszy?
· Jaki owoc jest najzdrowszy na świecie?
Zobacz także
Nowe logo Polski (na zdjęciu) będzie kosztować podatników około 1 mln złotych.
Jakie zwierzę znajduje się na zdjęciu poniżej?
Ile waży największa perła świata?