Zagadki

Od czego zależy kolor warzyw?

Autor: arcybook, Dodano: 2015-12-22
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.

Podobne tematy:
· Która z roślin ma największe owoce?
· Który owoc jest w Polsce najpopularniejszy?
· Jaki owoc jest najzdrowszy na świecie?
Zobacz także
Ile słów na sekundę należy mówić, aby być bardziej wiarygodnym?
Jak szybko może lecieć kopnięta piłka nożna?
Pod jaką marką Opel sprzedawany jest w Wielkiej Brytanii?