Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?

· Autor: wiki · Dodano: 2015-10-22
zagadka : Odgadywanka
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Pieczywo z chleba pszennego, nawet jeśli nie zawiera chemicznych dodatków np:dioctanu sodu, karmelu amoniakalnego, dwutlenku siarki, fosforanów, kwasów (cytrynowy, sorbinowy, propionowy ...) nigdy nie będzie tak zdrowe, jak pieczywo razowe (duża zawartość błonnika). Chleb pszenny jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy, ma wysoką kaloryczność, jednak z powodu niskiej zawartości błonnika nie poczujemy szybko sytości. Jedyna właściwie zaleta białego pieczywa to jego lekkostrawność. Osoby mające problemu z trawieniem (refluksem, zgagą, wrzodami ...) mogą mieć kłopoty z jedzeniem razowego chleba robionego na zakwasie, nie powinni mieć jednak problemu z trawieniem pieczywa białego bez dodatku chemicznych dodatków.

Zobacz również:
· Co sprawia, że chleb nie pleśnieje i dobrze się kroi?
· Czy chleb z pajęczyną pomaga w gojeniu ran?
· Jak odświeżyć czerstwy chleb?