Zagadki

Jak rozpoznać jaja wiejskie?

Autor: wiki, Dodano: 2015-10-06
1. Duże wiejskie jajko to ogromna rzadkość, jajka są albo małe, albo średniej wielkości. Średnia waga wynosi ok. 58 gramów. 2. Wiejskie jajka mają jedno żółtko, zimą żółtko ma kolor bladożółty, a latem jest bardziej jaskrawe (kury z wolnego wybiegu jedzą dużo roślinności z karotenoidami). 3. Wiejskie jajka nie posiadają kodu (wyjątkiem są gospodarstwa ekologiczne, kod zaczyna się wtedy od cyfry 0). 4. Wiejskie jajka pachną zbożami lub trawą.
Kury, które stymulowane są hormonami i antybiotykami, często znoszą duże jajka (nawet 100 gramów), często mają dwa żółtka, posiadają kod (>0), pachną paszą, kura karmiona specjalnie modyfikowaną paszą może znosić jajka z jaskrawopomarańczowymi żółtkami. Jeśli chodzi o jakość jajek to duże znaczenie ma wiek kury, najmniej wartościowe są jajka kur bardzo młodych (około 28 tygodni) i kur starych (powyżej 97 tygodni), najbardziej wartościowe są jajka pochodzące od kur w średnim wieku. Kolor skorupki jajka nie ma żadnego znaczenia, bo zależy od gatunku kury i nie ma żadnego wpływu na jakość jajka.

Podobne tematy:
· Jak szybko obrać ugotowane jajko?
· Jak sprawdzić świeżość jajka?
· Który z wymienionych ssaków wykluwa się z jajka?
Zobacz także
Ile kilometrów mają Rosjanie do granicy USA?
Ile wody jest w chlebie?
Co jest bardziej higieniczne - całowanie czy uścisk ręki?