Zagadki

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Autor: wiki, Dodano: 2015-09-09
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, B6, minerałów: wapnia, chloru, żelaza, jodu, siarki, zawierają lekkostrawne (100 gram ziemniaków to zaledwie 75 kcal, kalorii dodają im dodatki np: sosy, zasmażka ...) węglowodany i cenne białko. Jeden z duchownych klasztoru bonifratrów - Ojciec Grande zaproponował prosty sposób, jak gotować ziemniaki, aby były zdrowe i smaczne.1. Najpierw ziemniaki należy dokładnie umyć i cieniutko obrać (w skórce i tuż pod nią znajdują się witaminy i minerały). 2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku, zachowają one w ten sposób więcej skrobi. Nie powinno się ich zalewać zimną wodą. 3. Podczas gotowania należy dodać trochę mleka (w proporcjach 250 ml na litr wody), odrobinę masła (ile chcemy), przekrojoną cebulę (potem można ją dodać do obiadu). 4. Ziemniaki należy posolić, ale dopiero kiedy będą już lekko miękkie. 4. Po odcedzeniu wodę z ziemniaków można wykorzystać do zup lub sosów.

Podobne tematy:
· Czy ziemniaki tuczą?
· Jak powinno się jeść ziemniaki?
· Czy ziemniaki są trujące?
Zobacz także
Jak się pisze “zresztą” czy “z resztą”?
W którym kraju świata przeprowadzono kampanię tępienia wróbli i much?
Kto jest liderem w stadzie słoni - samiec czy samica?