Czy ciemne pieczowo oznacza, że jest pełnoziarniste?

· Autor: wiki · Dodano: 2015-09-01
zagadka : Odgadywanka
Czy ciemne pieczowo oznacza, że jest pełnoziarniste?
Zazwyczaj, ale nie jest to regułą. Chleb, bułki ...... bywają ciemne nie dlatego, że zawierają ziarno z pełnego przemiału, ale dzięki dodatkowi melasy i ciemnego syropu słodowego. Pieczywo pełnoziarniste przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej (przed zmieleniem ziaren nie usuwa się zewnętrznej cennej w m.in. błonnik, witaminy i minerały warstwy). W przypadku białej mąki mieli się tylko samo bielmo ziarna. Pieczywo pełnoziarniste można produkować z praktycznie każdego zboża, najczęściej jednak z mąki żytniej. Należy zwrócić uwagę na zawartość mąki razowej w kupowanym pieczywie (co najmniej 50 proc.). Oprócz metki należy zwrócić uwagę również na wagę takiego chleba, razowy jest wyraźnie cięższy od pszennego, kolor szarobrązowy, jest dłuższy czas wilgotny dlatego nie powinien się kruszyć i długo pozostaje świeży.

Zobacz również:
· Co jest bardziej kaloryczne - pieczywo ciemne czy białe?
· Czy "świeże" pieczywo w supermarkecie jest zdrowe?
· Jak kroić świeże pieczywo?