Zagadki

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Autor: wiki, Dodano: 2015-06-06
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury. (www.techpedia.pl)
Zobacz także
Ile w Polsce żyje kobiet o imieniu Maria?
Ile zarabia Google w ciągu 1 sekundy?
Czy grypa żołądkowa to rodzaj grypy?