Zagadki

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Autor: wiki, Dodano: 2015-03-09
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :) (Ireneusz Piotrzkowicz dla www.techpedia.pl)
Zobacz także
Co znajduje się na zdjęciu?
Ile osób żyje na Ziemi, które wyglądają prawie identycznie jak ty?
Kto wprowadził podatek od brody?