Zagadki

Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Autor: wiki, Dodano: 2015-03-04
Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren. (Ireneusz Piotrzkowicz dla www.techpedia.pl).
Zobacz także
Prawda czy bzdura? Sperma ma niesamowite właściwości przeciwzmarszczkowe oraz działa jak silny przeciwutleniacz.
Czy elektrony w atomie poruszają się w przestrzeni?
Kto częściej publikuje swoje zdjęcia - kobiety czy mężczyźni?