Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

· Autor: wiki · Dodano: 2015-03-04
zagadka : Odgadywanka
Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?
Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren. (Ireneusz Piotrzkowicz dla www.techpedia.pl).