Jak należy nalewać alkohol?

· Autor: wiki · Dodano: 2015-02-26
zagadka : Odgadywanka
Jak należy nalewać alkohol?
Napoje alkoholowe powinno się nalewać z prawej strony prawą ręką, która jest grzbietem do góry (kieliszki znajdują się na prawo za talerzem). Należy wlewać alkohol tak, aby klient widział etykietę butelki. Kieliszek wina czy szampana napełnia się do 2/3 wysokości kieliszka, można dla wygody podnieść kieliszek (za nóżkę), nie podnosząc kieliszka prawie do pełna nalewa się wódkę i likiery, w niewielkiej ilości wlewa się tylko koniak (dopuszczalne jest ogrzanie przed wypiciem). Napoje wlewa się natomiast do połowy szklanki, nieco powyżej połowy szklanki wlewa się koktajle. Podczas tej czynności butelka powinna znajdować się 5-10 cm nad kieliszkiem (5 cm wino białe, 10 cm wina musujące), w przypadku win musujących (pieni się) można wlewać w dwóch etapach. W przypadku win wiekowych dopuszczalne jest wlewanie trzymając za szyjkę blisko kieliszka. Wino należy wlewać, kiedy potrawy już znajdują się na stole, ale goście jeszcze nie zaczęli jeść. Gospodarz pierwszą porcję wina nalewa do własnego kieliszka, aby ocenić jego jakość. Gospodarz ma prawo również wybrać osobę, która jako pierwsza spróbuje trunku. W dobrych restauracjach kelner nalewa troszkę wina na próbę, aby klient mógł ocenić temperaturę. W karafkach podawać można wino gorszego sortu, bez marki, natomiast lepsze wina podaje się tylko z oryginalnej butelki. Aby nie zanieczyścić wina korkociąg nie powinien przebić korka na wylot. (dobre-wychowanie.blogspot.com, www.techpedia.pl)