Dlaczego warto jeść czekoladę?

· Autor: wiki · Dodano: 2015-01-15
zagadka : Odgadywanka
Dlaczego warto jeść czekoladę?
1. Czekolada dzięki polifenolom zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca, chodzi głównie o neutralizację tzw. złego cholesterolu 2. Dzięki czekoladzie o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, spowalnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami. 3. Wzrasta poziom serotoniny (hormonu szczęścia) we krwi. 4. Działa korzystnie na rozwój płodu. 5. Czekolad jest najmniej szkodliwa dla zębów spośród większości słodyczy. Zdaniem niektórych naukowców niektóre związki zawarte w kakao chronią przed próchnicą! 6. Skład czekolady: - Węglowodany - główne źródło energii dla organizmu, szczególnie dla mózgu. - Teobromina - pobudza pracę nerek, stymuluje układ nerwowy, obecność kofeiny i teobrominy w ziarnach kakaowca mogą powodować uzależnienie. - Fenyloetyloamina - będąca jedną z endorfin. - Wapń i białko - budulec kości, wzmacnia układ odpornościowy. - Flawonoidy- większa odporność na infekcje, regulujące napięcie mięśni i naczyń krwionośnych. - Czekolada zawiera witaminy B6, B2, A (dla wzroku), E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę. - Magnez - budulec zębów i kości, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych (sprawność umysłowa, układ nerwowy) i procesy trawienne, 100g = 300 mg magnezu, to prawie dziennie zapotrzebowanie. - Tłuszcze roślinne - obniża poziom "złego cholesterolu". - Żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, rozprowadzających tlen po całym organizmie. - Cynk i selen - podnosi poziomu endorfin (redukuje stres). Oczywiście wszystkie te walory dotyczą przede wszystkim gorzkiej czekoladzie, która zawiera nie mniej niż 70 proc. kakao. Dzięki zawartości witaminy A pomaga wzrokowi, zaleca się ją również pilotom. Pięć tabliczek - pół kilograma - wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na energię. Czekolady stosują również gabinety kosmetyczne, dzięki maseczkom z czekolady wolniej powstają zmarszczki, a skóra staje się jędrniejsza. (www.techpedia.pl)