Zagadki

Jak wyliczyć kaloryczność posiłku?

Autor: arcybook, Dodano: 2016-11-24
Pierwsza podstawowa sprawa to należy wiedzieć, z jakich składników odżywczych składa się dany produkt/potrawa, ile ma węglowodanów, białka i tłuszczy ..... Następnie korzystając z przeliczników ustanowionych przez organizacje międzynarodowe - FAO i WHO możemy wyliczyć ilość kalorii danego produktu/posiłku. Wyliczenia dokonujemy na podstawie tabelki:
białko 4 kcal (17 kJ),
węglowodany 4 kcal (17 kJ),
tłuszcz 9 kcal (37 kJ),
błonnik pokarmowy 2 kcal (8 kJ)
kwasy organiczne 3 kcal (13 kJ),
alkohol etylowy 7 kcal (29 kJ),
alkohole wielowodorotlenowe 10 kJ (2,4 kcal).

Sumę energii w kilokaloriach (kcal) lub kilodżulach (kJ) wylicza się mnożąc zawartość w gramach poszczególnych składników danego posiłku przez podaną obok wartość kcal lub kJ np: produkt, który ma 5 g tłuszczu dostarczy 5x9 kcal.

Podobne tematy:
· Jak biegać, żeby schudnąć?
· Po ilu godzinach tłuszcz z posiłku trafia do tkanki tłuszczowej?
· Jak długo kobieta musi tańczyć, aby spalić 1 kg tłuszczu?
Zobacz także
Jak się pisze “rozumiem” czy “rozumię”?
Ile wynosi rekord Polski w ilości wypitego alkoholu?
Z czego zrobiona jest guma do żucia?