Jak wyliczyć kaloryczność posiłku?

· Autor: arcybook · Dodano: 2016-11-24
zagadka : Odgadywanka
Jak wyliczyć kaloryczność posiłku?
Pierwsza podstawowa sprawa to należy wiedzieć, z jakich składników odżywczych składa się dany produkt/potrawa, ile ma węglowodanów, białka i tłuszczy ..... Następnie korzystając z przeliczników ustanowionych przez organizacje międzynarodowe - FAO i WHO możemy wyliczyć ilość kalorii danego produktu/posiłku. Wyliczenia dokonujemy na podstawie tabelki: białko 4 kcal (17 kJ), węglowodany 4 kcal (17 kJ), tłuszcz 9 kcal (37 kJ), błonnik pokarmowy 2 kcal (8 kJ) kwasy organiczne 3 kcal (13 kJ), alkohol etylowy 7 kcal (29 kJ), alkohole wielowodorotlenowe 10 kJ (2,4 kcal). Sumę energii w kilokaloriach (kcal) lub kilodżulach (kJ) wylicza się mnożąc zawartość w gramach poszczególnych składników danego posiłku przez podaną obok wartość kcal lub kJ np: produkt, który ma 5 g tłuszczu dostarczy 5x9 kcal.

Zobacz również:
· Jak biegać, żeby schudnąć?
· Po ilu godzinach tłuszcz z posiłku trafia do tkanki tłuszczowej?
· Jak długo kobieta musi tańczyć, aby spalić 1 kg tłuszczu?