Zagadki

Jak zrobić wino domowym sposobem?

Autor: arcybook, Dodano: 2016-10-05
Potrzebne składniki: 10 kg ciemnych winogron, 5 litrów wody niezgazowanej lub przegotowanej kranówki, 3,5 kg cukru. 1. Winogrona należy zmiażdżyć i przełożyć do dużego szklanego pojemnika - butli, następnie wlewamy 3 litry letniej wody.
2. Mieszamy 2 kg cukru i 1 litr wody, następnie wlewamy do winogron i mieszamy. Taki zacier powinien zajmować ok. 3/4 całego szklanego pojemnika, następnie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
3. Po upływie trzech dni mieszankę 1,5 kg cukru i 1 litra wody dodajemy do głównego pojemnika z zacierem, mieszamy. 4. Po siedmiu dniach zacier odcedzamy i ponownie wlewamy do butli.
5. Po miesiącu za pomocą rurki fermentacyjnej przelewamy wino do drugiego gąsiora (powinien stać niżej), należy uważać, aby nie naruszyć osadu. (źródło: metrocafe)

Podobne tematy:
· Im starsze wino tym lepsze.
· W jakiej temperaturze należy podawać wino?
· Co jest bardziej tuczące - piwo czy wino?
Zobacz także
W którym europejskim kraju nie można się całować w pociągu?
Najkrótsza czynna linia tramwajowa w Polsce ma niecałe 100 metrów.
Co to jest?