Dlaczego pokrzywa parzy?

· Autor: arcybook · Dodano: 2016-09-13
zagadka : Odgadywanka
Dlaczego pokrzywa parzy?
Pokrzywa parzy za sprawą włosków parzących (trichomy), które działają jak igły. W momencie zetknięcia z ciałem igiełki wstrzykują w skórę powodujący pieczenie kwas mrówkowy i acetylocholinę, zawarta w nich histamina wywołuje dodatkowo świąd. Aby nie zostać ukłuty przez pokrzywę najlepiej chwytać roślinkę z dołu do góry. Pokrzywa parzy, aby chronić się przed niektórymi roślinożercami, w przypadku człowieka nie należy się za bardzo przejmować, bo podobno poparzenie pokrzywą zapobiega reumatyzmowi. Miejsc poparzonych nie należy myć przez 2-3 dni.

Zobacz również:
· Czy pokrzywa jest jadalna?
· Czy rośliny czują, że są zjadane?
· Czy poparzenie pokrzywą jest dobre dla zdrowia?