Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?

· Autor: arcybook · Dodano: 2016-08-24
zagadka : Odgadywanka
Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?
Przemysł spożywczy na świecie (w Europie bobry są pod ochroną) wykorzystuje wytwarzany przez bobry aromat naturalny tzw. kastoreum. Aby go uzyskać należy uśmiercić bobra i wyciąć z niego gruczoł (służy bobrom do natłuszczania futra i oznaczania terytorium) wielkości kurzego jajka, który znajduje się pomiędzy nasadą ogona a narządami płciowymi. Następnie gruczoł jest suszony, a jego zawartość jest przetwarzana na np: aromat waniliowy.

Zobacz również:
· Ile czasu potrzebuje bóbr, aby ściąć drzewo o średnicy 30 cm?
· Czy powinno się jeść pestki?
· Prawda czy bzdura? Bobry w średniowieczu były uznawane za ptaki.