Zagadki

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Autor: arcybook, Dodano: 2016-07-01
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.

Podobne tematy:
· Który owoc jest w Polsce najpopularniejszy?
· Który z popularnych owoców najszybciej gasi pragnienie?
· Jaki owoc jest najzdrowszy na świecie?
Zobacz także
Jaki kolor miały pierwsze wyprodukowane napoje Coca-Coli?
Osoby, które podwożą osoby ze “zrzutką” na paliwo będą mieli kłopoty. Urzędy skarbowe domagać się będą podatku od ...
Jaki procent kobiet otwiera usta podczas nakładania tuszu do rzęs?