Czy człowiek jest bardziej roślinożercą czy mięsożercą?

· Autor: arcybook · Dodano: 2016-02-08
zagadka : Odgadywanka
Czy człowiek jest bardziej roślinożercą czy mięsożercą?
Niestety muszę zmartwić wegetarian, jedzenie i trawienie roślin jest nie tylko dla człowieka skomplikowane, ale i mało efektywne. Większość jadalnej części roślin to polisacharyd (celuloza), organizm człowieka nie trawi celulozy z pomocą enzymów, częściowo udaje się to niektórych bakteriom, które zamieszkują nasze jelita. Nie mamy również takich żołądków jak typowi roślinożercy np: koń ma żołądek jednokomorowy, ale dwuczęściowy, nie jemy odchodów jak króliki, czy cofniętej treści pokarmowej jak krowy, nie potrafimy nawet jeść surowych ziaren zbóż jak ptaki, dopiero po obróbce termicznej nie są dla nas trujące. Nawet zęby mamy dostosowane do jedzenia mięsa, roślinożercy mają siekacze tylko na dolnej szczęce, szczęka człowieka porusza się pionowo, co jest typowe dla mięsożerców, szczęka roślinożercy porusza się bardziej obrotowo (może w ten sposób łatwo mielić pokarm roślinny). Żołądek człowieka jest stosunkowo niewielki i jest co jakiś czas opróżniany, żołądki roślinożerców nie opróżniają się, nawet PH naszego żołądka jest niższe od żołądka roślinożercy. Człowiek posiada pęcherzyk żółciowy, nie mamy ani żwacza, ani jelita ślepego. Jakby nie patrzeć, jesteśmy typowi przedstawicielami mięsożerców :) (źródła: tlustezycie, wikipedia ...)

Zobacz również:
· Mięso jakiego zwierzęcia jest najczęściej spożywanie na świecie?
· Jak smakuje ludzkie mięso?
· Jak rozpoznać zepsute mięso