Zagadki

Czy mięso gnije w jelitach?

Autor: arcybook, Dodano: 2016-02-05
To popularny mit, który funkcjonuje w sieci i kompletna bzdura. Każdy spożyty pokarm jest przez ludzki organizm rozbijany na drobne elementy: kwasy tłuszczowe, cukry proste, aminokwasy. Najpierw w żołądku (enzymy: pepsyny i kwas solny) i jelitach pracują enzymy trawienne, a w jelicie grubym dołączają jeszcze bakterie, jak widać nic co cenne się nie marnuje :) Co ciekawe enzymy produkowane przez nasz organizm z łatwością radzą sobie z białkiem (rozbijane na aminokwasy) i tłuszczem zwierzęcym, natomiast cukrami, skrobią i błonnikiem zajmują się dopiero bakterie, które zamieszkują nasze jelita. Po tym krótkim wyjaśnieniu już chyba nikt nie ma wątpliwości, że człowiek jest stworzony do jedzenia mięsa.

Podobne tematy:
· Ile czasu potrzebuje pokarm, aby opuścić nasze ciało?
· Czy alkohol wspomaga trawienie?
· Kiedy głodówka może uratować życie?
Zobacz także
Która rzecz zbudowana przez człowieka jest najdroższa?
Al Capone, którego gang terroryzował USA, dorobił się na ustawie zakazującej sprzedaży alkoholu. Al Capone hojnie ...
Co w języku francuskich oznacza słowo