Jak pozbyć się moli spożywczych?

· Autor: sokrates · Dodano: 2014-08-21
wiedza : Różności
Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze potrafią być prawdziwą zmorą w kuchni. Rozwijają się najchętniej w produktach sypkich takich jak kasze, mąka, ryż, orzechy, bardzo szybko się przy tym rozmnażając, dorosłe samice tych owadów składają nawet do czterystu jaj, które w tej fazie - zanim zamienią się w żerujące larwy - najtrudniej jest zauważyć. Jak je zwalczać?

1. Przejrzeć dokładnie wszystkie produkty jakie znajdują się w kuchennych szafkach.
2. Każdy produkt, w którym zagnieździły się mole (czy to larwy czy osobniki już latające) należy bezwzględnie wyrzucić.
3. Szafki przetrzeć najpierw ciepłą wodą z mydłem, a potem octem. Jeśli w kuchni zagnieździło się już sporo owadów, przed myciem szafek dobrze jest użyć odkurzacza i dokładnie usunąć wszelkie zanieczyszczania zarówno z wnętrza szafek, jak i przestrzeni pomiędzy i za meblami.
4. Pozostałe, niezainfekowane i nowe produkty przechowywać w zamkniętych pojemnikach i słoikach.
5. Po czyszczeniu szafek, na kilka dni, można pozostawić w nich rozgniecione ząbki czosnku lub spryskać olejkami eterycznymi (np. lawendowym, cytrusowym, goździkowym), których zapachów mole nie tolerują. Na dłuższy czas w szafkach warto zostawić także listki laurowe.
6. Do pozbycia się dorosłych latających owadów użyć preparatów na mole dostępnych w sklepach.

Foto (c) wikipedia