Czy piwo jest produktem naturalnym? Kalorie w napojach wyskokowych. (1/2)

· Autor: wiki · Dodano: 2014-08-17
wiedza : Zdrowie
Czy piwo jest produktem naturalnym? Kalorie w napojach wyskokowych.

Piwo jako napój składający się głównie z wody, ziarna zbóż, drożdży i chmielu jest produktem naturalnym, szybko ulega strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Największym składnikiem piwa jest woda stanowiąca ok. 93% objętości. Ze względu na to, że browary używają wody najczęściej z własnego ujęcia głębinowego ma ona właściwości mineralne. Z łusek jęczmienia pochodzą znaczne ilości łatwo przyswajalnego krzemu, który hamuje osteoporozę. Ponadto ściany komórkowe jęczmienia dostarczają błonnik (beta-glukany), który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Z ziarna zbóż i drożdży pochodzą witaminy z grupy B pobudzające trawienie. Należą do nich w szczególności niacyna (witamina PP), folacyna (witamina B11, kwas foliowy), pirydoksyna (witamina B6), ryboflawina (B2) i kwas pantotenowy (B5). W piwie niefiltrowanym (zawierającym naturalny osad drożdżowy i zbożowy) zawartość witamin jest większa, natomiast w piwie jasnym - dostępnym powszechnie w sklepach i lokalach - zawartość witamin jest jedynie śladowa i nie zaspokaja zapotrzebowania na te składniki w żadnym istotnym stopniu. Wbrew wcześniejszym poglądom, piwo nie zawiera witaminy B12.

Warto wiedzieć, że często picie piwa (co najmniej jedna szklanka dziennie) znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na łuszczycę. Przyczyną nie jest alkohol, ale gluten.