Nauka

Flamingi (Phoenicopteridae) podczas przelotu nad Andami, Chile

Autor: arcybook, Dodano: 2017-10-05
Natura
Flamingi (Phoenicopteridae) podczas przelotu nad Andami, Chile

Flamingi, czerwonaki, czerwonakowate – rodzina (Phoenicopteridae) ptaków z rzędu flamingowych (Phoenicopteriformes).
Rząd flamingów obejmuje gatunki brodzące, zamieszkujące wyspowo strefę klimatów ciepłych i gorących całego świata poza Australią. Środowisko życia stanowią słone i alkaliczne (sodowe) jeziora, nadmorskie laguny oraz panwie solne.

Długość ciała 80-145 cm, przy czym samce są większe od samic. Flamingi posiadają długą szyję wygiętą na kształt "S" i długie nogi. Skrzydła długie i zaostrzone. Palce w liczbie 3 lub 4 połączone są błoną pławną. Mimo swojej budowy dobrze latają, potrafią również pływać, co czynią jednak głównie osobniki młode. W locie nogi i szyja wyciągnięte. Dziób świadczy o wysokiej specjalizacji pokarmowej. Gdy ptak zagłębi go w wodzie, językiem przepycha wodę, a umieszczone pod górną szczęką blaszki (lamella) wychwytują pożywienie, np. glony i fragmenty roślin. Osobniki młode posiadają proste dzioby i są karmione wydzieliną z wola.

Flamingi są zwierzętami stadnymi. Dzięki swojej wysokości łatwo dostrzegają drapieżnika i zaczynają wtedy głośno alarmować inne osobniki. Są to ptaki wędrowne, w locie formują długie, nierówne linie. Łączą się w pary na całe życie. Oba ptaki z pary budują kopulaste gniazdo z mułu, w którym składane są jedno lub dwa jaja. Młode karmione są wydzieliną z wola, co cechuje jedynie flamingi i gołębiowe. Młode łączą się w "żłobki", podobnie jak strusie; mimo tego rodzice rozpoznają i karmią swoje młode. Po 6-11 tygodniach są w stanie żerować samodzielnie.

Wiki
Zobacz także