Zdrowe gotowanie

· Autor: Ireneusz Piotrzkowicz · Dodano: 2013-11-11
wiedza : Zdrowie
Zdrowe gotowanie

Czy wiesz, że większość produktów spożywczych, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, poddawanych obróbce termicznej w wysokich temperaturach zwiększa liczbę składników działających negatywnie na nasz organizm - przyspiesza starzenie, sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Najwięcej negatywnych składników (zwanych przez naukowców AGE) posiadają mięsa i pełnotłuste sery, nie są ich pozbawione ryby, jaja, a nawet w minimalnych ilościach warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste.

Wygląda na to, że wszystko co poddamy obróbce termicznej jest szkodliwe :) Jest jednak na to sposób, cytryna. Naukowcy udowodnili, że mięso marynowane w cytrynie lub occie skutecznie redukuje AGE. Inny patentem na zdrowe przygotowanie potrawy jest wolne gotowanie na parze lub wodzie, albo wędzenie, oczywiście z dodatkiem cytrynki. Z innych źródeł wiem, że to wędzenie to nie jest jednak dobry pomysł :)

Photo (c) sxc.hu
Ireneusz Piotrzkowicz